Filmografie Javier Bardem

Biografie

Javier Ángel Encinas Bardem (Las Palmas de Gran Canaria, 1 maart 1969) is een Spaans acteur. Hij won in 2008 een Oscar voor zijn bijrol als koude huurmoordenaar in No Country for Old Men. Daarnaast werden hem meer dan zestig andere acteerprijzen toegekend, waaronder een European Film Award (voor Mar adentro) een BAFTA Award, een Golden Globe en een Saturn Award (allen voor No Country for Old Men). 
 
Bardem is afkomstig uit een familie van acteurs. Zijn grootouders waren Rafael Bardem en Matilde Muñoz Sampedro. Zijn moeder is de in Spanje bekende actrice Pilar Bardem en ook zijn broer Carlos en zijn zus Mónica zijn acteurs. De neef van Javier Bardem, Juan Antonio Bardem is een regisseur die ook internationaal bekend is. 
 
Voordat Bardem acteur werd hield hij zich onder meer bezig met rugby en studeerde hij beeldende kunst. Daarna besloot hij zich met film bezig te gaan houden. 
 
Op zijn elfde jaar had hij een kleine rol in de film El poderoso influjo de la luna van Antonio del Real, waarin zijn moeder de hoofdrol speelde. In 1990 speelde hij zijn eerste rol in La polémica Las edades de Lulú (1990), van regisseur Bigas Luna. Daarna werd hij een van de favoriete acteurs van Luna. Hij kreeg een hoofdrol in Jamón, Jamón, waarin ook Penélope Cruz een hoofdrol vervulde. 
 
In 1994 won hij de Spaanse filmprijs 'Fotogramas de Plata' voor de beste acteur. Hetzelfde jaar kreeg hij een prijs voor de beste acteur op het filmfestival van San Sebastián voor de films Días contados en El detective y la muerte, en verder ontving hij de prijs 'Premio Fernando Rey' voor Días contados. In 1995 kreeg hij voor Dias contados ook een Goya voor de beste mannelijke nevenrol en in 1996 een Goya voor de beste mannelijke hoofdrol in Boca a Boca. 
 
Hierna volgden nog meer succesvolle rollen in Spaanse speelfilms, waaronder Mar adentro uit 2004. Deze film is het waar gebeurde verhaal van de Galicische visser Ramón Sampedro die bij een duik verlamd raakte en vervolgens een levenslange strijd voor het recht op euthanasie voerde. De film werd geregisseerd door de bekende regisseur Alejandro Amenábar. 
 
Een andere film waarmee Bardem vooral in Spanje lof oogstte was Los Lunes Al Sol, een triest verhaal over een stel werkloze mannen in de havenplaats Vigo. 
 
Bardem is inmiddels uitgegroeid tot een nationale held en een sekssymbool. Vooral na het veroveren van een Oscar in 2008 voor zijn rol in No Country for Old Men is Bardem geworden tot het middelpunt van belangstelling van de Spaanse pers. 
 
Begin juli 2010 trouwde hij met Penélope Cruz met wie hij in het geheim al drie jaar een relatie had, sinds ze elkaar terugzagen op de set van de film Vicky Cristina Barcelona. Het stel kreeg in 2011 een zoon. 
 
In de 23e James Bond-film, Skyfall (2012), speelt Bardem de primaire antagonist Raoul Silva. 
 
Eind 2012 kreeg Bardem een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie Javier Bardem

Everybody Knows - Drama
mei 2018

Everybody Knows

Drama Regie: Asghar FarhadiMet: Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara LennieEen vrouw, Laura genaamd, woont samen met haar man en kinderen in Buenos Aires. Voor een familiefeest keren ze terug naar de geboorteplaats van Laura, een dorpje in Spanje. Gedurende deze reis vinden er enkele onverwachte gebeurtenissen plaats die geheimen naar boven brengen.
The Last Face - Drama
april 2017

The Last Face

Drama Regie: Sean PennMet: Charlize Theron, Javier Bardem,...Wren Petersen staat in Afrika aan het hoofd van een internationale hulporganisatie. In het door oorlog verscheurde Liberië ontmoet ze de bevlogen dokter Miguel en wordt halsoverkop verliefd op hem. Zowel Wren als Miguel gaan tot het uiterste voor hun missie, maar al snel blijkt dat ze fundamenteel... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: