Penélope Cruz

Filmografie Penélope Cruz

Geboortedatum: 28/04/74 (47 jaar)
Meisjesnaam: Penélope Cruz Sánchez

Biografie

Penélope Cruz Sánchez (Madrid, 28 april 1974) is een Spaanse filmactrice. Ze won in 2009 onder meer de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol en een BAFTA Award met haar optreden in Vicky Cristina Barcelona. Ook voor haar rollen in Volver en Nine kreeg ze een Oscarnominatie, respectievelijk voor beste actrice en beste vrouwelijke bijrol. Voor Volver won ze tevens een César en een European Film Award. 
Als kind was ze een danseres en verliet ze de middelbare school om een danscarrière op te starten. Ze studeerde klassiek ballet aan het Nationaal Conservatorium in Madrid, en theater op Lees de volledige biografie de school van Christina Rota in New York. 
Door haar stijl en voorkomen wordt ze wel eens vergeleken met Sophia Loren[bron?]. Haar eerste films waren in het Spaans. Haar film Belle Epoque won een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ze speelde naast Matt Damon in All the Pretty Horses en met Tom Cruise in Vanilla Sky, een remake van het Spaanstalige Abre los ojos, waarin ze hetzelfde personage speelt. 
Cruz was verloofd met Tom Cruise, maar tot een bruiloft kwam het niet. In juli 2010 trouwde ze met acteur Javier Bardem[1]. Hun eerste kind, een zoon, werd geboren in Los Angeles op 22 januari 2011. 
In 2011 kreeg Cruz een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame

Filmografie Penélope Cruz

Everybody Knows - Drama

Everybody Knows

Drama 
mei 2018
Ma ma - Drama

Ma ma

Drama 
augustus 2016
Zoolander 2 - Komedie

Zoolander 2

Komedie 
februari 2016
Nine - Drama, Muziek

Nine

Drama, Muziek 
maart 2010
Elegy - Drama

Elegy

Drama 
oktober 2008