Filmografie Johnny Depp

Biografie

John Christopher (Johnny) Depp II (Owensboro (Kentucky), 9 juni 1963) is een Amerikaans acteur. 
 
Depp werd geboren als zoon van stedenbouwkundige John Christopher Depp en serveerster-huisvrouw Betty Sue Palmer. Zijn moeder, van wie hij een tatoeage op zijn arm bezit, adoreert hij tot op de dag van vandaag. Hij heeft een oudere broer (Danny) en twee oudere zussen (Christy en Debby). Hoewel hij in Kentucky geboren werd, bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in Miramar, in Florida, waar het gezin naartoe verhuisde toen Depps grootvader overleed. Door de vele ruzies thuis werd Depp vooral opgevoed door zijn moeder. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij vijftien jaar was. 
Op zijn 16de stopte Depp met school om zich volledig aan muziek te wijden. Met een stel vrienden trok Depp door Florida, als gitarist in het bandje The Flame. Nadat ze het bandje omgedoopt hadden tot The Kids, werden ze gevraagd als openingsact van de tour van Iggy Pop. De band ging zijn geluk beproeven in Los Angeles en Depp zorgde daar voor zijn levensonderhoud door het telefonisch verkopen van balpennen. Al snel viel de band uiteen. Door geldgebrek ging hij acteren, maar de muziek is hij nooit vergeten. Zo speelt hij zelf gitaar in Chocolat en in Sweeney Todd zingt hij. Verder heeft hij opnames gemaakt met Oasis en op televisie opgetreden met Shane McGowan en Iggy Pop. Voor de film 'Once upon a time in Mexico' schreef hij zijn eigen thema 'Sands Theme'. 
In Los Angeles leerde Depp de visagiste Lori Anne Allison kennen, met wie hij van 1983 tot 1985 getrouwd was. Ze introduceerde hem bij Nicolas Cage. Deze overtuigde hem ervan dat acteren wel iets voor hem was en hielp hem aan een agent in de film- en televisiewereld. Depp kreeg meteen de hoofdrol in A Nightmare on Elm Street, ondanks zijn gebrek aan ervaring. Daarna maakte hij enkele tienerfilms zoals Private Resort (de enige film waarin hij naakt te zien is) en Slow Burn (waar zelfs de fanatiekste fans geen kopie meer van hebben kunnen traceren.) Ook speelde hij een rol in Platoon als de vertaler Lerner, maar het meeste van hem is uit de film weggeknipt (een deel ervan kwam weer terug op een dvd die in 2006 uitkwam). 
Zijn grote doorbraak kwam met de serie 21 Jump Street, waar hij de rol speelde van Tom Hanson, een undercover politieagent op een middelbare school. De serie bezorgde hem de status van tieneridool. 
Het was een imago waar Depp eigenlijk niet op zat te wachten. Hij probeerde van alles om onder zijn contract uit te komen en was opgelucht toen hem dat na vier seizoenen eindelijk lukte. Zonder hem bleek de serie niet meer levensvatbaar en na nog een seizoen viel het doek. 
Hoewel hij er veel geleerd had, besloot hij om voortaan zijn rollen bedachtzaam uit te zoeken, zonder in eerste instantie op de opbrengst te letten. Dit zou hem in de toekomst een breed scala aan acteerrollen opleveren, maar ook de reputatie dat zijn films gedoemd waren te floppen (ondanks successen als Edward Scissorhands en Sleepy Hollow). Dit veranderde pas in 2003, toen hij bekend werd als Captain Jack Sparrow. 
I don't want to be 85 years old and have my grandkids go 'Ewwww, grandpa did some dumb shit'. 
I'd rather have them say, Wow, man, you're nuts! 
Depp over zijn diversiteit aan 'aparte' filmrollen, Time Magazine, 15 maart 2004 
Zijn eerste twee grote filmrollen kreeg Depp in 1990. In dat jaar speelde hij in de jaren '50-parodie Cry Baby, waarin hij de ruige nozem Wade Walker vertolkte, maar hij brak vooral door met de fantasyfilm Edward Scissorhands, die hij maakte met Tim Burton. De film zorgde ervoor dat Depp het imago af kon schudden, dat hij met de serie "21 Jump street" gekregen had. Het is de start van een lange carrière met een divers aantal films. De film Arizona Dream uit die tijd werd vooral een culthit in Frankrijk. 
Toch werd hij lange tijd beschouwd als "slecht voor de omzet", omdat verscheidene films zelfs amper de arthouse-bioscopen haalden. De film The Brave, die hij ook zelf regisseerde, kreeg zulke slechte kritieken in Cannes dat hij besloot deze niet in Amerika uit te brengen. 
 
 
Johnny Depp op de première van Pirates of the Caribbean: At Worlds End, juli 2007. 
Een nieuwe sterstatus kreeg hij toen hij besloot een piraat te gaan spelen. Aanvankelijk werd hij niet serieus genomen: het piratengenre was al tientallen jaren "dood". Maar omdat hij (aanvankelijk tot grote schrik van Disney) de piratenkapitein Jack Sparrow een heel eigen gezicht wist te geven, werd Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl onverwacht de grote hit van 2003 en kreeg Depp een Oscarnominatie. In 2006 kwam Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest uit en in 2007 Pirates of the Caribbean: At World's End. Veel fans zien Depp dan ook als voorbeeld van iemand die ondanks tegenslag trouw bleef aan zichzelf en zich niet liet opjagen door het grote geld of "de ongeschreven regels van Hollywood", en uiteindelijk wereldwijd erkend werd dankzij die trouw aan zijn eigen principes. 
In 2008 verving hij samen met Jude Law en Colin Farrell de plotseling overleden Heath Ledger in The Imaginarium of Doctor Parnassus. Alle 3 de acteurs gaven hun salaris aan Heath Ledgers dochter; verder nam hij in het voorjaar en de vroege zomer van 2008 Public Enemies op, hierin speelt hij de rol van de beruchte bankrover John Dillinger. In 2010 is Tim Burtons Alice In Wonderland verschenen, waarin hij de Hoedenmaker vertolkt. De langverwachte verfilming van Hunter S. Thompsons "Rum Diary" is in 2009 in voorbereiding gegaan. En rond mei 2011 komt de vierde film van Pirates of the Caribbean uit.

Filmografie Johnny Depp

Dark Shadows - Horror, Drama
mei 2012

Dark Shadows

Horror, Drama Regie: Tim BurtonMet: Johnny Depp, Helena Bonham Carter,...In 1752 varen Joshua en Naomi Collins met hun zoontje Barnabas naar Amerika, om daar een nieuw leven te beginnen. Maar zelfs de grote plas blijkt niet voldoende om te ontsnappen aan de vloek die hun familie kwelt. Twintig jaar later heeft Barnabas (Johnny Depp) de wereld aan zijn voeten. Dat wil... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: