Filmografie James McAvoy

Biografie

James Andrew McAvoy (Glasgow,21 april 1979) is een Schots acteur. Hij werd in 2008 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in Atonement. Meer dan vijf andere acteerprijzen werden hem inmiddels toegekend, waaronder een Rising Star-BAFTA Award in 2006, de prijs voor mannelijke revelatie van het jaar op het Filmfestival van Cannes 2007 en een Empire Award voor Atonement. 
 
McAvoys ouders zijn gescheiden toen hij zeven jaar oud was. Zijn jongere zus Joy is zangeres in de Schotse meidengroep Streetside. Zij werden na de scheiding van hun ouders opgevoed door hun grootmoeder. Toen McAvoy twintig werd, verhuisde hij naar Londen. 
 
McAvoys filmcarrière begon in de lowbudgetfilm The Near Room (1995). In 2005 speelde McAvoy de faun Mr. Tumnus in de film The Chronicles Of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, zijn grootste publieksfilm tot op dat moment. Datzelfde jaar speelde hij een hoofdrol in The Last King of Scotland, dat meer dan dertig filmprijzen won. 
 
McAvoy trouwde in 2006 met actrice Anne Marie Duff.

Filmografie James McAvoy

Trance - Thriller
juli 2013

Trance

Thriller Regie: Danny BoyleMet: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent CasselVeilingmeester Simon werkt samen met de bende van onderwereldbaas Franck en plant de gewaagde diefstal van een meesterwerk van Goya tijdens een grote publieke veiling. Wanneer Simon echter dubbel spel speelt en de bende oplicht, neemt Franck op gewelddadige manier wraak en slaat hem bewusteloos. In... Verder lezen...
Wanted - Actie
juli 2008

Wanted

Actie Regie: Timur BekmambetovMet: Angelina Jolie, James McAvoy, Morgan Freeman,...Een jonge man (McAvoy) ontdekt dat zijn vader een beruchte huurmoordenaar was. Wanneer zijn vader vermoord blijkt te zijn, wordt hij de organisatie 'The Fraternity' aangesproken en krijgt hij de kans om in de voetsporen van zijn vader te treden... tenminste, dat wordt hem voorgehouden.
Atonement - Drama
januari 2008

Atonement

Drama Regie: Joe WrightMet: Keira Knightley & James McAvoyZomer 1935. Briony Tallis, een dertienjarig meisje uit een welgestelde Engelse familie, is een schrijfster in de dop. Ze hoopt dat haar nichtje Lola en haar neefjes Jackson en Pierrot, een tweeling, tijdens een familiefeestje willen meespelen in een toneelstuk dat ze heeft geschreven, maar de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: