Helen Mirren

Filmografie Helen Mirren

Geboortedatum: 26/07/45 (75 jaar)
Meisjesnaam: Illiana Lydia Petrovna Mironova
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Helen Mirren is een Britse actrice. Ze is bij ons vooral bekend geworden door haar hoofdrol als Superintendent Jane Tennison in de detectiveserie Prime Suspect.  
 
Helen Mirren werd geboren in West-Londen. Haar vader is de zoon van een aritrocratische tsarist die na de Russische Revolutie van 1917 in Groot-Brittanië belandde. 
 
Al van jongs af aan wilde Helen Mirren actrice worden en op haar achttiende sloot ze zich aan bij de National Youth Theatre. Door haar rol als Cleopatra in Antony and Cleopatra van Shakespeare, ging ze in 1967 naar the Royal Shakesp Lees de volledige biografie peare Company.  
Vanaf dan wisselde ze haar toneelcarrière af met een carrière op het scherm. Ze werd echt opgemerkt door haar rol in 'A Long Good Friday' (1980); Daarna speelde ze onder andere de slechte Morgana in Excalibur (1981) en verscheen ze in The Mosquito Coast (1986) en The Cook the Thief His Wife & Her Lover (1989).  
 
In 1991 speelt ze de hoofdrol in een televisiereeks die haar het meest bekend maakt: die van Jane Tennison in de 'Prime Suspect'. Die rol speelde ze zes seizoenen lang tot de serie haar laatste aflevering uitzond in 2006.  
 
Helen Mirren raakte de laatste jaren bekend om haar rollen als koninging. Ze speelde zowel Koningin Elizabeth I (in de tv-serie 'Elizabeth I) als II (in 'The Queen'). In 2003 ontmoette ze de echte Koningin Elizabeth II toen ze haar titel van 'Dame of the British Empire' kreeg.  
 
Andere bekende films met helen Mirren zijn onder meer The Madness of King George (1994) (alweer als een Koningin), Gosford Park (2001) en Calendar Girls (2003)

Filmografie Helen Mirren

The Good Liar - Drama

The Good Liar

Drama 
november 2019
Anna - Actie, Thriller

Anna

Actie, Thriller 
juli 2019
Trumbo - Biografie

Trumbo

Biografie 
april 2016
Brighton Rock - Drama

Brighton Rock

Drama 
juni 2011
Arthur - Komedie

Arthur

Komedie