Filmografie Morgan Freeman

Biografie

Morgan Freeman, is een Amerikaans acteur. Hij heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, waarbij hij zijn sporen heeft verdiend op zowel het toneel, de televisie als in de film. Hij heeft één Oscar (voor Million Dollar Baby) en drie Oscarnominaties op zijn naam staan. Hij is één van de weinige Afro-Amerikaanse acteurs die ook rollen krijgt aangeboden die niet specifiek voor Afro-Amerikaanse acteurs zijn geschreven, en hij heeft zelfs rollen als de President van de Verenigde Staten (Deep Impact) en God (Bruce Almighty, Evan Almighty). 
 
Morgan Freeman werd in 1937 geboren in Memphis, Tennessee. Van 1955 tot 1959 diende Freeman bij de Luchtmacht, waarna hij acteerlessen nam. In de jaren zestig stond Freeman zowel op Broadway als off-Broadway. Zo was hij in 1968 te zien in Hello, Dolly!. 
 
Van 1971 tot 1976 was Freeman te zien op het Amerikaanse televisiestation PBS in het educatieve kinderprogramma The Electric Company. Van 1982 tot 1984 speelde hij in de soapserie Another World. 
 
Vanaf de jaren tachtig was hij ook meer in films te zien. Zo speelde hij in 1980 tegenover Robert Redford in het gevangenisdrama Brubaker, waarvoor hij goede kritieken kreeg. Zijn volgende films waren tamelijk onopvallend, tot Street Smart uit 1987, zijn grote doorbraak. Voor zijn rol als pooier kreeg Freeman zijn eerste Oscarnominatie en er werden hem meer en meer rollen aangeboden. 
 
1989 was een goed jaar voor Morgan Freeman. Hij was niet alleen te zien in de Oscarwinnende film Driving Miss Daisy, waarvoor hij zijn tweede Oscarnominatie kreeg, maar hij speelde ook in Glory en Lean on me, drie zeer uiteenlopende rollen, die alle drie succesvol bij de critici bleken. 
 
De jaren negentig brachten meer successen voor Freeman mee. Zo was hij te zien in Robin Hood: Prince of Thieves van Kevin Costner en in Unforgiven van Clint Eastwood. In 1993 kwam zijn regiedebuut Bopha! uit. Films als The Shawshank Redemption en Se7en worden tot de beste en meest geliefde Amerikaanse films van de jaren negentig gerekend. Voor Shawshank kreeg hij zijn derde Oscarnominatie. In 1997 speelde hij detective Alex Cross in Kiss the Girls, een rol die hij in 2001 nog een keer zou overdoen in Along Came a Spider. 
 
Voor zijn rol in Clint Eastwoods Million Dollar Baby uit 2004 kreeg Morgan Freeman zijn eerste Oscar. 
 
Morgan Freeman is twee keer getrouwd, van 1967 tot 1979 met Jeanette Adair Bradshaw en vanaf 1984 met Myrna Colley-Lee. Hij heeft vier kinderen, twee bij iedere vrouw.

Filmografie Morgan Freeman

A Good Person
31 mei 2023

A Good Person

 Regie: Zach BraffMet: Florence Pugh & Morgan FreemanNa betrokken te zijn bij een fataal ongeluk, valt het leven van Allison (Florence Pugh) uit elkaar. Wanneer haar dieptepunt bereikt lijkt te zijn, is het de onwaarschijnlijke band met haar schoonvader (Morgan Freeman) die haar de waarde van het leven weer doet inzien. 'A Good Person' is een verhaal... Verder lezen...
Ted 2 - Komedie
augustus 2015

Ted 2

Komedie Regie: Seth MacFarlaneMet: Mark Wahlberg, Morgan Freeman, Amanda SeyfriedSeth MacFarlane is terug als schrijver, regisseur en de stem van Ted 2. Het vervolg op de succesvolle komedie van Universal en Media Rights Capital. Met o.a. Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Morgan Freeman en Liam Neeson. Het scenario is geschreven door Seth MacFarlane, Alec Sulkin en Wellesley Wild.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: