Amanda Seyfried

Filmografie Amanda Seyfried

Geboortedatum: 03/12/85 (35 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Amanda Michelle Seyfried (3 december 1985) is een Amerikaanse actrice en voormalig kindermodel. Ze speelde rollen in onder meer de films Mean Girls en Alpha Dog en de televisieseries Veronica Mars en Big Love. 
 
Seyfried begon haar carrière als model op elfjarige leeftijd. Vervolgens ging ze acteren in de soapserie The Guiding Light. In 2000 kreeg ze de rol toegewezen van Lucy Montgomery in As the World Turns. Van 2002 tot 2003 speelde ze de rol van Joni Stafford in All My children op de zender ABC. 
In 2004 brak Seyfried door nadat ze gecast werd als Karen Smith, d Lees de volledige biografie dom blondje van de "Plastics", in de tienerfilm Mean Girls in rol van Regina. Ze werd de eerste keus voor beide rollen van Regina George en Cady Heron.[bron?] Daarna werd ze vervolgens gecast als Regina's hulpje, Karen Smith. (De andere rollen gingen laten naar Rachel McAdams en Lindsay Lohan.) In 2005 speelde ze de hoofdrol in één van de negen delen in de film Nine Lives 
Vervolgens werd Seyfried gecast in Veronica Mars, als Lily Kane, de vermoorde beste vriendin van het titelkarakter. In haar rol als Lilly verscheen ze in de show door een reeks van flashbacks, dromen en visioenen, waarin ze werd geportretteerd als de wilde, stijlvolle en bruisende tienerdochter van een rijke zakenman. Lilly wordt soms vergeleken met het personage Laura Palmer uit Twin Peaks, dat ook overleed en verscheen door middel van verschillende flashbacks, waardoor de plot uit de doeken kon worden gedaan. Het personage was vaak te zien gedurende het eerste seizoen van Veronica Mars, maar verscheen ook kort in de première en finale van seizoen 2. Seyfried deed oorspronkelijk auditie voor het hoofdpersonage Veronica Mars, maar moest die rol uiteindelijk afstaan aan Kristen Bell, waardoor ze uiteindelijk gecast werd als Lilly Kane. 
Seyfried had kleine gastrollen in House, Justice, Law & Order: Special Victims Unit en CSI: Crime Scene Investigation en als Rebecca in Wildfire. Seyfried is ook een van de hoofdpersonages, Sarah Henrickson, in de serie Big Love. 
Ze speelde ondersteunende rollen in Alpha Dog en Solstice, beide uitgekomen in 2007. Amanda speelde ook de rol van Sophie naast Meryl Streep en Pierce Brosnan in de filmversie van de musical Mamma Mia!, die in de zomer van 2008 uitkwam. 
Seyfried werd ook toegevoegd aan de cast van de donkere horrorfilm Jennifer's Body, Diabolo Cody's vervolg op Juno. Seyfried zal de beste vriendin spelen van het titelpersonage in de film

Filmografie Amanda Seyfried

Ted 2 - Komedie

Ted 2

Komedie 
augustus 2015
In Time - Science-Fiction

In Time

Science-Fiction 
november 2011
Chloé - Drama

Chloé

Drama 
maart 2010