Filmografie Hugh Jackman

Biografie

Hugh Michael Jackman (Sydney, 12 oktober 1968) is een Australische film- en theateracteur, waarschijnlijk het bekendst als Wolverine in X-Men en de vervolgen daarop. Andere projecten in de VS zijn Swordfish (waarvoor hij moest leren stuntrijden), Van Helsing en Kate & Leopold (voor deze rol werd hij in 2001 genomineerd voor een Golden Globe Award voor beste acteur). Veel lof oogstte Jackman ook met het grote Australische filmepos Australia (2008), waarin hij naast Nicole Kidman de veedrijver Drover speelt. Jackman heeft op 22 februari 2009 de 81e editie van de Academy Awards gepresenteerd. 
 
Hugh Jackman werd in Sydney geboren als jongste van vijf kinderen van anglicaanse Engelse ouders. Zijn moeder verliet de familie en ging terug naar Engeland toen hij acht jaar was. Jackman bleef met de andere kinderen bij zijn vader. Hij ging naar de Knox Grammar School in Wahroonga en hij studeerde af aan de University of Technology, Sydney, met een bachelorgraad in Communicatiewetenschap. Daarna studeerde hij aan de Western Australian Academy of Performing Arts in Perth en kreeg zijn diploma in 1994. 
 
Hij begon zijn carrière op televisie in de serie The Man From Snowy River (kortweg Snowy River) waarin hij Duncan Jones speelde. Na televisie speelde hij ook in het theater. Hij speelde Gaston in de Melbourne productie van Belle en het Beest. Hij kreeg een Variety Club en een Green Room Award voor beste mannelijke rol in een musical voor zijn vertolking van Joe Gillis in Sunset Boulevard. 
 
Hij trouwde met Deborra-Lee Furness in 1996. De twee ontmoetten elkaar tijdens de opnames voor het Australische televisieprogramma Corelli. Jackman speelde een boze gevangene die verliefd werd op zijn begeleider, gespeeld door Furness. Het koppel heeft twee geadopteerde kinderen: Oscar Maximilian Jackman (geboren: 15 mei 2000) en Ava Eliot Jackman (geboren: 10 juli 2005). Momenteel wonen ze in Melbourne. 
 
In 1998 werd hij genomineerd voor een Olivier Award voor zijn rol Curly McLain in Oklahoma!. Met deze musical werd Hugh buiten Australië bekend want hij werd in de West End in Londen opgevoerd. 
 
In zijn eerste filmrol in 1999 speelde hij een vrachtwagenchauffeur die romanschrijver werd in Paperback Hero. In datzelfde jaar werd hij genomineerd voor een Australian Film Institute award voor Beste Acteur voor zijn rol Wace in Erskineville Kings. 
 
In 2000 verving hij Dougray Scott in de film X-Men. Aangezien Jackman groter is dan zijn personage, Wolverine, moesten de meeste scènes wat van bovenaf gefilmd worden om hem kleiner te doen lijken dan hij werkelijk is. Desondanks werd hij geprezen voor zijn rol en het succes van de film maakte van hem onmiddellijk een beroemdheid. 
 
In 2004 won hij een Tony Award voor zijn vertolking van Peter Allen in de musical The Boy from Oz. Hij presenteerde de Tony Awards in 2003, 2004 en 2005. Voor zijn presentatie in 2004 van deze prijzenshow won hij een Emmy Award voor Outstanding Individual Performer in a Variety, Musical or Comedy program in 2005. In 2006 speelde hij de hoofdrol in The Fountain, geregisseerd door Darren Aronfsky, naast Rachel Weisz en Ellen Burstyn. 
 
In november 2008 wordt Jackman door het Amerikaanse tijdschrift People uitgeroepen tot de meest sexy man van 2008.

Filmografie Hugh Jackman

The Son - Drama
maart 2023

The Son

Drama Regie: Florian ZellerMet: Hugh Jackman, Laura Dern, Anthony Hopkins,...Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rails... Verder lezen...
Movie 43 - Komedie
maart 2013

Movie 43

Komedie Regie: Peter FarrellyMet: Gerard Butler, Hugh Jackman, Kristen Bell,...Neem een paar hilarische regisseurs, voeg een briljante megacast toe, mix dit met gestoorde grappen, laat alle grenzen weg en neem afstand ... heel veel afstand. De stomende komedie Movie43 wordt geserveerd door Peter Farrelly van de Farrelly's (Something About Mary, Dumb & Dumber) en is één van de... Verder lezen...
Real Steel - Actie, Science-Fiction
november 2011

Real Steel

Actie, Science-Fiction Regie: Shawn LevyMet: Hugh Jackman & Evangeline LillyReal Steal is een spannende actiefilm met in de hoofdrol Hugh Jackman als Charlie Kenton. Het verhaal speelt zich in de nabije toekomst af waar boksen een hightech sport is geworden. Charlie Kenton is een boxer die zijn glorie verloren heeft en daarmee ook zijn kans op een titel, nu stalen robots... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: