Jake Gyllenhaal

Filmografie Jake Gyllenhaal

Geboortedatum: 19/12/80 (40 jaar)
Jongensnaam: Jacob Benjamin Gyllenhaal
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Jeugd 
Gyllenhaal (uitgesproken als [['d??l?nh?l]?]) werd geboren als zoon van regisseur Stephen Gyllenhaal en producer/scenarioschrijfster Naomi Foner. Zijn vader groeide op met het Swedenborgianische geloof en is een lid van het Zweedse adellijke geslacht Gyllenhaal. Zijn moeder komt uit een Joods-Amerikaanse familie in New York City en is de zus van Eric Foner, een bekende geschiedkundige op Columbia University. Gyllenhaal groeide op met het Joodse geloof en had zijn Bar Mitswa in een daklozencentrum, omdat zijn ouders hem dankbaarheid voor zijn bevoorrechte levensstijl wilden bijb Lees de volledige biografie brengen.[1][2] Zijn zus Maggie is ook actrice, ze was met Jake te zien in onder meer de films A Dangerous Woman en Donnie Darko. 
In 1998 slaagde hij aan de Harvard-Westlake-school en studeerde twee jaar aan Columbia University, maar stopte hiermee om zich op zijn carrière te concentreren. 
[bewerken]Carrière 
Gyllenhaal maakte zijn filmdebuut op elfjarige leeftijd in City Slickers (1991) en werd hierna een veelbelovend acteur in films als October Sky (1999), voordat hij de titelrol kreeg in Donnie Darko (2001) (waarvoor hij genomineerd werd voor een Independent Spirit Award voor beste acteur). Gyllenhaal kreeg uitstekende kritieken voor zijn rol als een verwarde psychosepatiënt en de film verkreeg al snel een cultstatus. Hij speelde met Jennifer Aniston in een andere Sundance-favoriet (in The Good Girl) (2002) en kreeg wederom goede recensies. Gyllenhaal speelde ook in de romantische komedie Bubble Boy van Touchstone Pictures en was eveneens te zien in de sciencefictionfilm The Day After Tomorrow (2004), een commentaar op de mogelijke effecten van broeikasgassen. 
In 2005 speelde hij een scherpschutter/marineofficier tijdens de Eerste Golfoorlog in Jarhead, maar ook een homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain. Deze laatste film leverde hem in 2006 een Oscar-nominatie voor beste bijrol op. 
[bewerken]Privéleven 
Van 2002 tot 2004 had Gyllenhaal een relatie met actrice Kirsten Dunst. Gyllenhaal werd tijdens de opnames van de film Brokeback Mountain goede vrienden met de inmiddels overleden acteur Heath Ledger. Gyllenhaal is de peetoom van Matilda Rose Ledger (28 oktober 2005), de dochter van Ledger en Michelle Williams. 
Gyllenhaal heeft een relatie gehad met actrice Reese Witherspoon die hij leerde kennen op de set van Rendition. Hij zou nu een relatie hebben met de inmiddels 9 jaar jongere Taylor Swift

Filmografie Jake Gyllenhaal

Wildlife - Drama

Wildlife

Drama 
december 2018
Enemy - Thriller

Enemy

Thriller 
augustus 2014