Filmografie Tommy Lee Jones

Biografie

Tommy Lee Jones (San Saba (Texas), 15 september 1946) is een Amerikaans acteur, filmregisseur en -producent. Hij won een Academy Award en een Golden Globe voor zijn bijrol in The Fugitive en werd tcwna genomineerd voor Oscars voor zijn vertolkingen in JFK en In the Valley of Elah. Jones ontving daarnaast meer dan vijftien andere filmprijzen, waaronder een Emmy Award voor The Executioner's Song. 
 
Jones volgde zijn opleiding aan St. Mark's School in Texas, een prestigieuze vooropleiding voor jongens. Hierna studeerde hij aan de universiteit van Harvard. Hij speelde offensive guard in het footballteam en speelde mee in de wedstrijd tussen Harvard en Yale in 1968 die in de stand 29-29 eindigde en bekend staat als The tie. Hij ontving een B.A. in Engelse literatuur en slaagde cum laude in 1969. 
 
Na zijn studie verhuisde Jones naar New York en begon zijn theatercarrière. In 1969 trad hij op Broadway op in A Patriot For me en in 1970 maakte hij zijn filmdebuut in Love Story. Gedurende zijn tijd in New York trad hij op in diverse toneelstukken. Ook speelde hij in een televisiesoap, One Life to Live, van 1971 tot 1975. 
 
Met zijn vrouw Kate Lardner en haar twee kinderen verhuisde hij vervolgens naar Los Angeles. Hier kreeg Jones een aantal rollen in televisieseries zoals Charlie's Angels, Baretta en Family. Tijdens de opnamen van Back Roads in 1981 ontmoette hij Kimberlea Cloughley, met wie hij later trouwde en waar hij in 1986 ook weer van scheidde. 
 
Meerdere rollen in zowel televisieproducties, toneelvoorstellingen en film bezorgden hem een reputatie als sterke, explosieve maar ook bedachtzame acteur, die zowel bijrollen als hoofdrollen aan kan. 
 
Met de televisiefilm The Good Old Boys in 1995 maakte hij zijn debuut als regisseur, ook schreef hij mee aan het script. 
 
Sinds 2001 is Jones getrouwd met Dawn Jones. Het is zijn derde huwelijk na dat met Kate Lardner (1971-78) en Kimberlea Gayle Cloughley (1981-96). Samen met Cloughley kreeg hij in 1983 zoon Austin Leonard en in 1991 dochter Victoria Kafka.

Filmografie Tommy Lee Jones

The Missing - Western
maart 2004

The Missing

Western Regie: Ron HowardMet: Tommy Lee Jones, Cate Blanchett, Eric Schweig,...New Mexico, 1886. Een vader keert terug naar zijn gezin, tientallen jaren nadat hij hen had verlaten om bij de Apaches te gaan leven. Het blijkt dat zijn vrouw al lang is overleden en dat zijn nu volwassen dochter geen enkel begrip of gevoel meer voor hem heeft. Wanneer haar dochtertje echter wordt... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: