Filmografie Steven Spielberg

Biografie

Steven Spielberg is een zeer succesvolle en beroemde Amerikaanse regisseur en producent van (speel)films. 
 
Spielberg werd in de jaren '70 en '80 succesvol door zijn fantasierijke mainstreamfilms waarbij hij een simpel verhaal combineerde met schitterende special effects, non stop spanning en spektakel en veel kinderlijke sentimenten. Films als Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T, de Indiana Jones trilogie en de Jurassic Park cyclus haalden ongekende winsten binnen, brachten miljoenen mensen vermaak en ontroering en hadden een enorme invloed op de filmindustrie. Tegelijkertijd kreeg Spielberg veel kritiek: met zijn films zou hij een formule hebben opgesteld waarmee iedere filmmaker met voldoende budget gegarandeerd een succesvolle film kan maken. Spielberg zou hiermee de uitvinder van de blockbuster zijn, de winstgerichte formulefilm die in Hollywood aan de lopende band gemaakt worden. 
 
Vanwege deze kritiek, en omdat Spielberg graag als een serieus filmmaker gezien wilde worden, maakte hij in de jaren 90 een verrassende wending in zijn carrière door artistieke en eigenzinnige films te gaan maken. Films als Schindler's List, Amistadt, Saving Private Ryan en Munich werden stuk voor stuk door critici lovend ontvangen en met prijzen overladen. Tweemaal won Spielberg zelfs de oscar voor beste regisseur. 
 
Spielberg is, commercieel gezien, de meest succesvolle regisseur van de 2e helft van de 20e eeuw. Maar liefst 8 van zijn films staan in de top 100 van de meest succesvolle films aller tijden. Hij is tevens ook een van machtigste zakenmannen in Hollywood en hij heeft de grootste naamsbekendheid van alle filmmakers. 
 
Steven Spielberg werd op 18 december 1946 geboren in Cincinnati, Ohio als de enige zoon van Arnold en Leah Spielberg. Zijn ouders waren joodse mensen van Duitse afkomst en hij had nog 4 oudere zussen. 
 
Met een 8mm camera begon Spielberg films te maken waarin. In 1961 maakte Spielberg zijn eerste oorlogsfilm Escape to Nowhere, een 30 minuten durende geluidsloze kleurenfilm over een groepje Amerikaanse soldaten in Afrika, die het op moeten nemen tegen de Duitsers. Met deze film won Spielberg de eerste prijs op een amateurfilmfestival. In 1963 ging zijn eerste speelfilm, Firelight in premiere. Het was een low-budget sciencefictionspeelfilm van twee uur.  
 
Speilberg begon zijn carrière bij Universal Studios met zijn eerste film, Amblin', een romantische komedie van 24 minuten. Hij werd daarmee de jongste regisseur die een contract kreeg bij een grote hollywoodstudio.  
In 1971 brak Spielberg groots door met de televisiefilm Duel. De tv-film was zo'n succes dat hij in Europa als speelfilm in de bioscopen werd uitgebracht. 
 
Spielbergs eerste speelfilm was nog maar een matig succes: The Sugarland Express. Spielberg's tweede film Jaws brak alle bioscoop records. De film werd gemaakt voor het budget van slechts 700.000 dollar, maar bracht een winst van meer dan 100 miljoen dollar op. Jaws was de eerste film die zoveel opbracht. Hiermee was Spielberg in één klap de nr. 1 regisseur van Hollywood. 
 
Hierna maakte Spielberg een big-budget remake van zijn eigen amateurfilm Firelight. De film Close Encounters of the Third Kind uit 1977 was een film waarvoor Spielberg zelf het scenario schreef en waarbij hij een onbeperkte creatieve vrijheid had. Ook deze film werd een succes. 
 
Na zijn eerste commerciële flop, 1941 was hij wel succesvol in de kort na elkaar uitkomende films Raiders of the Lost Ark (1981) en E.T. the Extra-Terrestrial (1982). 
 
Hierna volgden enkele commercieel minder succesvolle films: The Empire of the Sun (1987), Always (1989) en Hook (1991). 
 
In 1993 kwam Steven Spielberg echter terug met Jurassic Park en Schindler's List, die zowel commercieel als artistiek succesvol waren.  
 
In 1997 maakte hij Amistad en het jaar daarop het indrukwekkende 'Saving Private Ryan', wat een groot succes was.  
 
In 2001 filmde hij A.I.: Artificial Intelligence, een project van de overleden regisseur Stanley Kubric dat Spielberg afgewerkt heeft. Volgende films waren Minority Report, Catch Me If You Can, War of the Worlds en Munich. 
 
In 2008 kwam de vierde Indiana Jonesfilm in de zalen, opnieuws met Harrison Ford als de avonturier in de hoofdrol.

Filmografie Steven Spielberg

Bridge of Spies - Thriller, Drama
december 2015

Bridge of Spies

Thriller, Drama Regie: Steven SpielbergMet: Tom Hanks & Amy RyanBridge of Spies vertelt het verhaal van James Donovan (Tom Hanks), een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om de onderhandelingen te leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot bevindt Donovan zich plotseling in het... Verder lezen...
War of the Worlds - Thriller
juli 2005

War of the Worlds

Thriller Regie: Steven SpielbergMet: Tom CruiseTom Cruise speelt de hoofdrol als Ray Ferrier, een gescheiden havenarbeider en een allesbehalve volmaakte vader. Nadat zijn ex-vrouw (Miranda Otto) en haar nieuwe echtgenoot zijn tienerzoon Robbie (Justin Chatwin) en jonge dochter Rachel (Dakota Fanning) na lange tijd weer eens bij hem hebben... Verder lezen...
Saving Private Ryan - Oorlogfilm

Saving Private Ryan

Oorlogfilm Regie: Steven SpielbergMet: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward BurnsTijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft tegelijk in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
The Lost World - Avontuur

The Lost World

Avontuur Regie: Steven SpielbergMet: Jeff Goldblum, Julianne Moore,...Vier jaar na de gebeurtenissen in de eerste Jurassic Park film verklapt John Hammond aan Ian Malcolm dat er nog een ander eiland was vol dino's. Deze zijn verder met rust gelaten, en Hammond is erg benieuwd naar de dieren in een natuurlijke omgeving. Het team gaat naar het eiland, waar ze er echter... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: