Filmografie Cate Blanchett

Biografie

Catherine Elise Blanchett is een Australische actrice. Ze brak door bij het grote publiek dankzij de hoofdrol in het kostuumdrama Elizabeth, waar ze een Oscarnominatie voor kreeg. 
 
Cate Blanchett werd geboren in 1969 in Melbourne, Victoria. Haar vader was een Texaans marineofficier, haar moeder een Australische lerares. Haar zusje Genevieve Blanchett is een bekend setdesigner. 
 
In 1992 studeerde ze af aan the National Institute of Dramatic Art in Sydney, waarna ze lid werd van de Sydney Theatre Company. Ze speelde daar in Caryl Churchills Top Girls. In 1993 won ze twee belangrijke toneelprijzen, de 1993 New Comer Award van de Sydney Theatre Critics Circle voor haar rol in Timothy Daleys musical Kafka Dances, en de Rosemont Best Actress Award voor haar rol in Oleanna van David Mamet, waarin ze speelde tegenover Geoffrey Rush. 
 
Hierna trok ze naar de televisie. Zo speelde ze onder andere in Heartland en Police Rescue, beide succesvolle series van de ABC. Haar televisie- en theatercarrière liepen voorspoedig. Ze kreeg louter positieve kritieken voor haar rollen. 
 
In 1997 maakte Blanchett haar filmdebuut, in Paradise Road van Bruce Beresford. In dit oorlogsgevangenedrama speelde ze tegenover Glenn Close en Frances McDormand. Voor haar tweede film, Thank God He Met Lizzie, won ze de prijs voor Beste Actrice van het Australian Film Institute. Met haar rol in Oscar and Lucinda, tegenover Ralph Fiennes, kreeg ze ook aandacht van het buitenland. 
 
In 1998 speelde ze in Elizabeth de rol van koningin Elizabeth I van Engeland. De film kreeg acht Oscarnominaties, waaronder één voor Beste Actrice, voor Blanchett. De Oscar verloor ze aan Gwyneth Paltrow, maar ze kreeg wel een Golden Globe. 
 
Andere rollen volgden, waaronder Pushing Tin, An Ideal Husband en The Talented Mr. Ripley. Ze speelde de meest uiteenlopende rollen, mysterie in Sam Raimi's The Gift, komedie in Bandits met Billy Bob Thornton en Bruce Willis en drama met Giovanni Ribisi in Heaven. Ook speelde ze in The Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson de rol van Galadriel, waarmee ze een geheel nieuw publiek bereikte. 
 
In 2003 was ze onder andere te zien als Veronica Guerin in de gelijknamige film van Joel Schumacher, en het jaar daarop speelde ze een bijrol als Katharine Hepburn in The Aviator van Martin Scorsese. Voor deze rol won ze de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. 
 
In 1997 trouwde ze met de toneelschrijver Andrew Upton. Ze hebben drie zoons: Dashiell John (geboren op 3 december 2001), Roman Robert (geboren op 23 april 2004) en Ignatius Martin (geboren op 13 april 2008). 
 
In 2004 speelde ze in The Life Aquatic With Steve Zissou een zwangere journaliste. Tijdens de opname van de film was ze in het echt ook zwanger. Hierna kwam ze terug in "Little Fish" als een ex-drugsverslaafde. In 2006/2007 kwamen er drie films van haar tegelijk uit: Babel (met oa. Brad Pitt), Notes on a scandal en The Good German. Voor Notes on a scandal werd ze genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Best supporting actress'. In 2007 speelde ze voor de tweede keer de rol van Queen Elizabeth, in Elizabeth: The Golden Age. Ook zal ze dit jaar te zien als Bob Dylan in I'm Not There waar ze onlangs een Golden Globe voor won.

Filmografie Cate Blanchett

Borderlands - Actie, Avontuur
07 augustus 2024

Borderlands

Actie, Avontuur Regie: Eli RothMet: Cate Blanchett, Ariana Greenblatt,...Lilith, een beruchte premiejager met een mysterieus verleden, keert met tegenzin terug naar haar thuisplaneet: Pandora. Toevallig de meest chaotische planeet in het heelal. Uitgerekend daar moet ze op zoek naar de dochter van Atlas, de grootste klootzak van het universum. Ze is niet de enige met... Verder lezen...
The New Boy - Drama, Historische film
19 juni 2024

The New Boy

Drama, Historische film Regie: Warwick ThorntonMet: Cate Blanchett, Awan Reid, Wayne Blair,...Australië, 1940. The New Boy vertelt het betoverend verhaal van een 9-jarige Aboriginal weesjongen (Reid) die in het holst van de nacht aankomt in een afgelegen klooster, geleid door een afvallige non (Blanchett). Zijn aanwezigheid verstoort de subtiel uitgebalanceerde wereld van het klooster.
Tàr - Drama, Muziek
januari 2023

Tàr

Drama, Muziek Regie: Todd FieldMet: Cate Blanchett, Mark Strong, Julian GloverProducent-schrijver-regisseur Todd Field presenteert TÁR, met in de hoofdrol Cate Blanchett als de iconische muzikante Lydia Tár. TÁR onderzoekt de veranderende aard van macht, de impact en duurzaamheid ervan in onze moderne wereld.
Voyage of Time - Documentaire
juli 2018

Voyage of Time

Documentaire Regie: Terrence MalickMet: Cate BlanchettDe film onderzoekt de wetenschappelijke chronologie van de aarde, vanaf de geboorte van de sterren tot de explosie van nieuw leven, tot het planeet verruimende debuut van de mensheid. Malick nodigt het publiek uit om het verleden, het heden en de toekomst op intieme wijze op de proef te stellen.... Verder lezen...
Carol - Thriller, Drama
januari 2016

Carol

Thriller, Drama Regie: Todd HaynesMet: Cate Blanchett & Rooney MaraNew York, 1952. Carol is elegant, verfijnd, rijk en getrouwd. Theresa staat aan het begin van haar leven, onzeker over wie ze wil worden. Uit een toevallige ontmoeting in een warenhuis in Manhattan ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee vrouwen. Carol nodigt Therese uit om te... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: