Matt Damon

Filmografie Matt Damon

Geboortedatum: 08/10/70 (51 jaar)
Jongensnaam: Matthew Page Damon
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Matthew Paige Damon (Cambridge (Massachusetts), 8 oktober 1970) is een Amerikaans acteur. In 1988 speelde hij in de film Mystic Pizza, nadat hij zich had ingeschreven bij een castingbureau. Ondertussen studeerde Damon Engelse literatuur aan Harvard. In de jaren erna speelde hij kleinere rollen, zoals met Ben Affleck in School Ties. Na die rol wist hij zeker dat hij acteur wilde worden en verhuisde naar Los Angeles. 
In 1996 speelde Damon in de film Courage Under Fire, waarvoor hij flink moest afvallen. Vervolgens mocht hij spelen in The Rainmaker, van regisseur Francis Ford Coppola.&n Lees de volledige biografie nbsp;
Daarna was hij te zien in onder meer Good Will Hunting (1997), een film die hij samen met Affleck zelf schreef. Hiermee wonnen ze de Oscar in de categorie "Beste Scenario". In de jaren erna bleef Damon actief en speelde hij in verschillende commerciële successen, zoals Ocean's Eleven (2001) en Ocean's Twelve. 
In 2002 nam Damon een rol aan als actieheld in de boekverfilming The Bourne Identity, waarvoor hij een drie maanden-durende training onderging in onder meer eskrima en boksen. De film sloeg zodanig goed aan dat ook de vervolgboeken werden verfilmd en Damon ook in The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum de hoofdrol mocht spelen. In 2006 speelde hij aan de zijde van Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio in The Departed van Martin Scorsese. De film won vier Oscars en viel in de smaak bij zowel filmcritici als het grote publiek. 
Op 9 december 2005 trad Damon in het huwelijk met zijn Argentijnse vriendin Luciana Barroso. In 2006 kregen ze hun eerste dochter, Isabella. Op 20 augustus 2008 beviel Barroso van hun tweede dochter, Gia Zavala. Op 20 oktober 2010 kregen ze hun derde dochter, Stella Zavala. Eerder had Damon relaties met onder andere Winona Ryder (1997-2000) en Minnie Driver

Filmografie Matt Damon

Happy Feet 2 - Animatie Film

Happy Feet 2

Animatie Film 
november 2011
Contagion - Actie, Thriller

Contagion

Actie, Thriller 
oktober 2011
True Grit - Drama

True Grit

Drama 
februari 2011
Green Zone - Drama

Green Zone

Drama 
april 2010