Filmografie Ridley Scott

Geboortedatum: 30/11/37 (83 jaar)
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Sir Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944) is ook een veelgeprezen en zeer succesvol Hollywood regisseur. 
 
Hoewel Scott zich als filmmaker in het mainstream circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een op Lees de volledige biografie pvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit. 
 
Scott maakte in het begin van zijn carrière opmerkelijke sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spectakelfilms. Ridley kreeg maar liefst driemaal een Oscarnominatie, maar hij heeft altijd achter het net gevist. 
 
Als men af gaat op de resultaten van de box-office, dan is Ridley Scott, na Steven Spielberg,George Lucas en James Cameron, de meest succesvolle regisseur ooit

Filmografie Ridley Scott

The Last Duel

The Last Duel

 
13 oktober 2021
All the Invisible Children

All the Invisible Children

 
februari 2007
A Good Year - Drama

A Good Year

Drama 
Thelma & Louise

Thelma & Louise

 
Blade Runner - Science-Fiction

Blade Runner

Science-Fiction 
Alien - Horror, Science-Fiction

Alien

Horror, Science-Fiction