Filmografie Tom Cruise

Biografie

Thomas Cruise Mapother IV, gewoonlijk aangeduid als Tom Cruise is een Amerikaanse acteur. 
 
Cruise komt uit een gezin met gescheiden ouders en een jong overleden vader. Hij heeft relaties gehad met de actrices Mimi Rogers (getrouwd van 9 mei 1987 tot 4 februari 1990), Nicole Kidman (getrouwd van 24 december 1990 tot 8 augustus 2001), Penélope Cruz (relatie van 2001 tot 2004) en Katie Holmes (verloofd in 2005.) Met haar kreeg hij in 2006 een dochter: Suri. Tom en Katie zijn op 18 november 2006 getrouwd. 
 
In 1981 heeft Cruise zijn eerste filmrol in Endless Love. Daarna volgen een aantal grotere rollen en in 1983 breekt hij door met de films Risky Business en All the Right Moves. 
 
Een echte superster wordt hij door zijn rollen als Lt. Pete "Maverick" Mitchell in de kaskraker Top Gun (1986) en als jonge poolspeler in The Color of Money naast Paul Newman. 
 
In 1988 volgen Rain Man met Dustin Hoffman en de minder gewaardeerde film Cocktail met Elisabeth Shue en Gina Gershon. 
 
De succesrollen in het vervolg van zijn carrière zijn: 
 
Voor Born on the Fourth of July (1989) kreeg hij zijn eerste Oscar nominatie voor beste acteur. 
 
Hij speelde ook in de succesfilms Days of Thunder (1990) met zijn latere vrouw Nicole Kidman, A Few Good Men (1992) met Jack Nicholson en Demi Moore, The Firm (1993), Interview with the Vampire (1994) , Mission Impossible (1996), en Jerry Maguire (1996) met Renée Zellweger. 
 
Voor Magnolia (1999) kreeg hij zijn tweede Oscar nominatie. 
 
Hierna volgden films als Eyes Wide Shut (1999) met Nicole Kidman, Mission Impossible II (2000), Vanilla Sky (2001) met o.a. Cameron Diaz en Penélope Cruz, The Last Samurai (2003) en Collateral (2004) met Jamie Foxx. 
 
In de bewerking van H.G. Wells War of the Worlds uit 2005 speelde hij de hoofdrol van Ray Ferrier. 
 
In 2006 speelde Cruise in Mission: Impossible III, het derde deel in de reeks spionagefilms. In 2007 speelde hij in Lions for Lambs de rol van senator Jasper Irving. Eén van zijn volgende projecten zou "The Few" worden, waarin hij de rol zal vertolken van Billy Fiske, een bekende Amerikaanse piloot die vocht in WO2. Eind augustus 2006 werd Cruise ontslagen door de filmmaatschappij Paramount. Volgens dat bedrijf was het gedrag van Cruise buiten de studio (zijn relatie met Katie Holmes en zijn voorliefde voor Scientology) reden voor de breuk met Cruise' productiemaatschappij.

Filmografie Tom Cruise

Top Gun: Maverick - Actie
mei 2022

Top Gun: Maverick

Actie Regie: Joseph KosinskiMet: Tom CruiseNa meer dan dertig jaar dienst als een van de top piloten van de marine, is Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) waar hij thuishoort. Hij draagt de fakkel over aan een heldhaftige testpiloot en doet afstand van de promotie waar hij recht op had. Wanneer hij Top Gun-afgestudeerden traint voor... Verder lezen...
Rock of Ages - Dramatische komedie
juni 2012

Rock of Ages

Dramatische komedie Regie: Adam ShankmanMet: Russell Brand & Tom CruisePlattelandsmeisje Sherrie en stadsjongen Drew ontmoeten elkaar op de Sunset Strip wanneer ze elk hun Hollywooddromen proberen waar te maken. Hun rock 'n' roll romance wordt verteld via hits van Def Leppard, Joan Jett, Journey, Foreigner, Bon Jovi, Night Ranger, REO Speedwagon, Pat Benatar, Twisted... Verder lezen...
Knight & Day - Actie, Komedie
juli 2010

Knight & Day

Actie, Komedie Regie: James MangoldMet: Cameron Diaz & Tom CruiseKnight & Day gaat over een eenzame vrouw (Diaz) wiens ogenschijnlijk onschuldige blind date haar leven op kop zet wanneer een superspion (Cruise) haar meeneemt op een gewelddadige wereldreis om een batterij te beschermen die de sleutel bevat tot een oneindige krachtbron.
War of the Worlds - Thriller
juli 2005

War of the Worlds

Thriller Regie: Steven SpielbergMet: Tom CruiseTom Cruise speelt de hoofdrol als Ray Ferrier, een gescheiden havenarbeider en een allesbehalve volmaakte vader. Nadat zijn ex-vrouw (Miranda Otto) en haar nieuwe echtgenoot zijn tienerzoon Robbie (Justin Chatwin) en jonge dochter Rachel (Dakota Fanning) na lange tijd weer eens bij hem hebben... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: