Jeff Goldblum

Filmografie Jeff Goldblum

Geboortedatum: 22/10/52 (68 jaar)
Jongensnaam: Jeffrey Lynn Goldblum
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Jeffrey Lynn (Jeff) Goldblum (Pittsburgh (Pennsylvania), 22 oktober 1952) is een Amerikaanse acteur. Hij werd in 1995 genomineerd voor een Academy Award als regisseur van de korte film Little Surprises. In 1987 won hij een Saturn Award voor zijn hoofdrol in The Fly. 
Goldblum is afkomstig uit een orthodox-joods gezin. Zijn moeder runde een zaak in keukengerei en zijn vader was arts. Een van zijn grootouders was afkomstig uit Oostenrijk-Hongarije, een andere uit het Russische Rijk. Aan deze laatste heeft hij zijn achternaam te danken doordat van zijn grootvader de achternaam Povartzik Lees de volledige biografie in Goldblum werd veranderd. 
Hij begon met toneellessen toen hij van Pittsburgh naar New York verhuisde, om daar bij Sandford Meisner in de leer te gaan. Na verloop van tijd stapte hij over naar het New York City's Neighborhood Playhouse en belandde zo in één van de hoofdrollen in het toneelstuk Two Gentlemen of Verone van William Shakespeare. Sinds 1974 speelt hij in films. Dat begon met naamloze rolletjes als veredelde figurant, maar gaandeweg werden dit bijrollen en hoofdrollen in steeds grotere producties. In de jaren 90 bijvoorbeeld had hij een belangrijke rol in de archeologische sciencefictionfilms Jurassic Park en het vervolg The Lost World: Jurassic Park. Ook leende hij zijn stem aan de animatiefilm De Prins van Egypte uit 1998. 
Behalve in films, speelde Goldblum verschillende gastrolletjes in enkele televisieseries. Zo was hij in 2003 te zien in een aflevering van Friends en speelde hij in 2005 mee in enkele afleveringen van Will & Grace. 
Goldblum trouwde in 1980 met actrice Patricia Gaul, maar in 1986 liep het huwelijk spaak. Een jaar later trouwde hij opnieuw, nu met actrice Geena Davis. In 1990 was zijn tweede scheiding een feit

Filmografie Jeff Goldblum

Igby Goes Down - Komedie

Igby Goes Down

Komedie 
september 2003
The Lost World - Avontuur

The Lost World

Avontuur