Filmografie Jeff Goldblum

Biografie

Jeffrey Lynn (Jeff) Goldblum (Pittsburgh (Pennsylvania), 22 oktober 1952) is een Amerikaanse acteur. Hij werd in 1995 genomineerd voor een Academy Award als regisseur van de korte film Little Surprises. In 1987 won hij een Saturn Award voor zijn hoofdrol in The Fly. 
Goldblum is afkomstig uit een orthodox-joods gezin. Zijn moeder runde een zaak in keukengerei en zijn vader was arts. Een van zijn grootouders was afkomstig uit Oostenrijk-Hongarije, een andere uit het Russische Rijk. Aan deze laatste heeft hij zijn achternaam te danken doordat van zijn grootvader de achternaam Povartzik in Goldblum werd veranderd. 
Hij begon met toneellessen toen hij van Pittsburgh naar New York verhuisde, om daar bij Sandford Meisner in de leer te gaan. Na verloop van tijd stapte hij over naar het New York City's Neighborhood Playhouse en belandde zo in één van de hoofdrollen in het toneelstuk Two Gentlemen of Verone van William Shakespeare. Sinds 1974 speelt hij in films. Dat begon met naamloze rolletjes als veredelde figurant, maar gaandeweg werden dit bijrollen en hoofdrollen in steeds grotere producties. In de jaren 90 bijvoorbeeld had hij een belangrijke rol in de archeologische sciencefictionfilms Jurassic Park en het vervolg The Lost World: Jurassic Park. Ook leende hij zijn stem aan de animatiefilm De Prins van Egypte uit 1998. 
Behalve in films, speelde Goldblum verschillende gastrolletjes in enkele televisieseries. Zo was hij in 2003 te zien in een aflevering van Friends en speelde hij in 2005 mee in enkele afleveringen van Will & Grace. 
Goldblum trouwde in 1980 met actrice Patricia Gaul, maar in 1986 liep het huwelijk spaak. Een jaar later trouwde hij opnieuw, nu met actrice Geena Davis. In 1990 was zijn tweede scheiding een feit.

Filmografie Jeff Goldblum

Igby Goes Down - Komedie
september 2003

Igby Goes Down

Komedie Regie: Burr SteersMet: Kieran Culkin, Claire Danes, Ryan Phillippe,...Igby Slocumb (Culkin), een rebellerende 17-jarige jongen, verkeert in constante strijd met zijn rijke, snobistische familie. Hij wil meer uit het leven halen en besluit ernaar op zoek te gaan. Igby komt uiteindelijk terecht in de onderwereld van Manhattan.
The Lost World - Avontuur

The Lost World

Avontuur Regie: Steven SpielbergMet: Jeff Goldblum, Julianne Moore,...Vier jaar na de gebeurtenissen in de eerste Jurassic Park film verklapt John Hammond aan Ian Malcolm dat er nog een ander eiland was vol dino's. Deze zijn verder met rust gelaten, en Hammond is erg benieuwd naar de dieren in een natuurlijke omgeving. Het team gaat naar het eiland, waar ze er echter... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: