Filmografie Woody Allen

Geboortedatum: 01/12/35 (85 jaar)
Jongensnaam: Allen Stewart Königsberg
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Woody Allen, pseudoniem van Allen Stewart Konigsberg (Brooklyn (New York), 1 december 1935) is een Amerikaans filmmaker van over het algemeen humoristische films. 
 
Allen begon als schrijver van absurde one-liners in opdracht van stand-upcomedians en columnisten, en hij evolueerde snel naar schrijven voor zichzelf. Zijn absurdistische humor vereist echter vaak een gelaagdheid die filmisch misschien gemakkelijker te begrijpen valt. Hij heeft met succes van zijn grootste zwakte zijn sterkte gemaakt: het stereotype van de schriele, joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolk Lees de volledige biografie kt hij in zijn films zelf die rol, omringd door een schare van wereldsterren die graag tegen vakbondstarieven een rolletje meespelen. Naarmate hij ouder werd, laat Allen die neurotische hoofdrol spelen door jongere acteurs zoals Kenneth Branagh, John Cusack, Will Ferrell of Jason Biggs. In Scoop nam hij echter zelf weer deze rol voor zijn rekening. 
 
Door de bevreemdende mix van slapstick, seks, George Gershwin, Freudiaanse psychoanalyse, jazz met New York City als decor, krijgen zijn films vaak het stempel "intellectualistisch" en hoewel ze door de jaren heen een trouw publiek bleven trekken, zijn het nooit monstersuccessen geworden. Het door Dreamworks geproduceerde Small Time Crooks bracht een bescheiden tien miljoen dollar op. 
 
Door critici - zijn films zijn altijd meer geliefd gebleken in Europa (vooral Frankrijk) dan in zijn thuisland - worden de tien jaar vanaf Annie Hall (1977) als zijn creatieve piekperiode gezien. Het decennium erna sloeg hij meer de bittere toon van de door hem bewonderde Ingmar Bergman aan in relatiedrama's waardoor zijn op comedy en slapstick beluste publiek afhaakte. De laatste tien jaar worden zijn films weer wat lichter en meer verteerbaar. 
 
De laatste films die Allen opnam, raakten zelfs niet gefinancierd in de VS, waardoor hij zich genoodzaakt voelde zich halftijds in Londen te vestigen met zijn 35 jaar jongere vrouw Soon Yi Previn, de adoptiedochter van zijn tweede echtgenote Mia Farrow en musicus André Previn. Met Mia Farrow woedde een jarenlange bittere gerechtelijke veldslag na hun tumultueuze echtscheiding, waarop de media insprongen met voor de hand liggende koppen als 'het script dat uit de hand liep'

Filmografie Woody Allen

Rifkin's Festival

Rifkin's Festival

 
augustus 2021
Wonder Wheel - Drama

Wonder Wheel

Drama 
januari 2018
Irrational Man

Irrational Man

 
augustus 2015
Cassandra's Dream - Drama

Cassandra's Dream

Drama 
december 2007
Match Point

Match Point

 
november 2005