Filmografie Woody Allen

Biografie

Woody Allen, pseudoniem van Allen Stewart Konigsberg (Brooklyn (New York), 1 december 1935) is een Amerikaans filmmaker van over het algemeen humoristische films. 
 
Allen begon als schrijver van absurde one-liners in opdracht van stand-upcomedians en columnisten, en hij evolueerde snel naar schrijven voor zichzelf. Zijn absurdistische humor vereist echter vaak een gelaagdheid die filmisch misschien gemakkelijker te begrijpen valt. Hij heeft met succes van zijn grootste zwakte zijn sterkte gemaakt: het stereotype van de schriele, joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolkt hij in zijn films zelf die rol, omringd door een schare van wereldsterren die graag tegen vakbondstarieven een rolletje meespelen. Naarmate hij ouder werd, laat Allen die neurotische hoofdrol spelen door jongere acteurs zoals Kenneth Branagh, John Cusack, Will Ferrell of Jason Biggs. In Scoop nam hij echter zelf weer deze rol voor zijn rekening. 
 
Door de bevreemdende mix van slapstick, seks, George Gershwin, Freudiaanse psychoanalyse, jazz met New York City als decor, krijgen zijn films vaak het stempel "intellectualistisch" en hoewel ze door de jaren heen een trouw publiek bleven trekken, zijn het nooit monstersuccessen geworden. Het door Dreamworks geproduceerde Small Time Crooks bracht een bescheiden tien miljoen dollar op. 
 
Door critici - zijn films zijn altijd meer geliefd gebleken in Europa (vooral Frankrijk) dan in zijn thuisland - worden de tien jaar vanaf Annie Hall (1977) als zijn creatieve piekperiode gezien. Het decennium erna sloeg hij meer de bittere toon van de door hem bewonderde Ingmar Bergman aan in relatiedrama's waardoor zijn op comedy en slapstick beluste publiek afhaakte. De laatste tien jaar worden zijn films weer wat lichter en meer verteerbaar. 
 
De laatste films die Allen opnam, raakten zelfs niet gefinancierd in de VS, waardoor hij zich genoodzaakt voelde zich halftijds in Londen te vestigen met zijn 35 jaar jongere vrouw Soon Yi Previn, de adoptiedochter van zijn tweede echtgenote Mia Farrow en musicus André Previn. Met Mia Farrow woedde een jarenlange bittere gerechtelijke veldslag na hun tumultueuze echtscheiding, waarop de media insprongen met voor de hand liggende koppen als 'het script dat uit de hand liep'.

Filmografie Woody Allen

Rifkin's Festival
augustus 2021

Rifkin's Festival

 Regie: Woody AllenMet: Wallace Shawn, Gina Gershon, Louis GarrelWanneer een echtpaar het Filmfestival van San Sebastian bezoekt, laat het stel zich meevoeren door de magie van het evenement, de charme van Spanje en de fantasie van de films. Terwijl de echtgenote een affaire heeft met een succesvolle Franse regisseur, wordt de man verliefd op een prachtige... Verder lezen...
Wonder Wheel - Drama
januari 2018

Wonder Wheel

Drama Regie: Woody AllenMet: Debi Mazar, Kate Winslet, Juno TempleWONDER WHEEL vertelt het verhaal van vier met elkaar verstrengelde levens te midden van de drukte in een pretpark op Coney Island, New York in de jaren '50: Ginny (Kate Winslet), een melancholische, nogal emotionele voormalig actrice, die inmiddels als serveerster in een visrestaurant werkt; Humpty... Verder lezen...
Irrational Man
augustus 2015

Irrational Man

 Regie: Woody AllenMet: Emma Stone, Joaquin Phoenix, Parker PoseyProfessor in de filosofie, Abe Lucas (Joaquin Phoenix), is een emotioneel verwoest man die alle vreugde in zijn leven heeft verloren. Kort na zijn komst aan de universiteit van een kleine stad, begint hij een relatie met één van zijn collegas, Rita Richards (Parker Posey) om zijn rampzalige... Verder lezen...
Cassandra's Dream - Drama
december 2007

Cassandra's Dream

Drama Regie: Woody AllenMet: Ewan McGregor, Colin Farrell, Tom Wilkinson,...Het leven van twee Cockney broers (Colin Farrell en Ewan McGregor), verandert ingrijpend als ze in aanraking komen met een jonge gelukzoekster. Een van hen valt voor deze dame, en die maakt daar vervolgens gebruik van door beide broers in de criminaliteit te slepen en ze tegen elkaar uit te spelen.
Match Point
november 2005

Match Point

 Regie: Woody AllenMet: Jonathan Rhys-Meyer, Scarlett Johansson,...MATCH POINT is een drama over een jongeman en zijn weg naar de top in de maatschappij maar ook de vreselijke gevolgen van zijn ambitie. De protagonist wordt heen en weer geslingerd tussen twee vrouwen en wanneer hij geen uitweg meer ziet moet hij naar extreme maatregelen grijpen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: