Ben Kingsley

Filmografie Ben Kingsley

Geboortedatum: 31/12/43 (77 jaar)
Jongensnaam: Krishna Bhanji
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Ben Kingsley, geboren als Krishna Bhanji, is een Brits acteur. Hij is de zoon van Harji Bhanji, een Indiase dokter uit Kenia, en Anna Lyna Mary, een model en actrice.  
 
Hij groeide op in de wijk Pendlebury in Salford.. Later verhuisde hij naar Lancashire. Hij begon zijn acteercarrière toen hij regelmatig op zijn school, de Manchester Grammar School, optrad als toneelspeler. Hij wilde eigenlijk filmacteur worden. Rond die tijd besloot hij zijn Indiase naam te veranderen in zijn huidige naam. 
 
Fear Is the Key uit 1972 was het filmdebuut van Kingsley, enkel Lees de volledige biografie le jaren later was hij te zien de soap Coronation Street. In 1982 werd Kingsley op slag wereldberoemd toen hij Mahatma Gandhi speelde in Gandhi, de bioscoopfilm over diens leven. Voor zijn titelrol kreeg hij een Academy Award in de categorie Beste acteur. De film zelf sleepte acht Oscars in de wacht. 
Behalve in deze speelde hij in talloze soorten films, onder meer in de befaamde rolprent van Steven Spielberg over de Holocaust, Schindler's List uit 1993. In het lichtvoetige genre was hij onder andere van de partij in de komische film Without a Clue uit 1988, een parodie op de Sherlock Holmes-films waarin niet Sherlock Holmes (gespeeld door Michael Caine) maar diens assistent dr. Watson (gespeeld door Kingsley) over speurdersgaven blijkt te bezitten, wat tot allerlei grappige verwikkelingen leidt. En in het sciencefictiongenre gaf hij acte de présence in bijvoorbeeld Species uit 1995. Ook werkte hij mee als stemacteur aan het videospel Ceremony of Innocence (1997). 
 
Behalve voor de bovengenoemde film Gandhi ontving hij nog diverse andere filmprijzen. Voor de film Bugsy uit 1991 werd Kingsley genomineerd voor een Oscar voor "'Best Supporting Actor". Voor de films Sexy Beast (2001) en House of Sand and Fog (2003) werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar. In 2001 won hij een Crystal Globe Award vanwege zijn bijdragen aan de wereldwijde film. En in 2006 werd hij genomineerd voor een Emmy Award voor zijn rol in de televisiefilm Mrs. Harris.  
 
In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth vanwege zijn grote verdiensten voor de film. Sindsdien mag hij zich "Sir" laten noemen en tegen de gewoonte in de cinemawereld in wordt hij daar graag aan herinnerd.  
 
Ben Kingsley heeft vier kinderen, Thomas en Jasmine Bhanji (van actrice Angela Morant) en Edmund en Ferdinand Kingsley (van regisseusse Alison Sutcliffe). De laatste twee zijn allebei ook acteurs. Vrij recent scheidde Kingsley van de Duitse Alexandra Christman. Tegenwoordig woont hij in de Engelse plaats Spelsbury

Filmografie Ben Kingsley

Maurice - Drama

Maurice

Drama 
juni 2019
The Dictator - Komedie

The Dictator

Komedie 
mei 2012
Elegy - Drama

Elegy

Drama 
oktober 2008
The Love Guru - Komedie

The Love Guru

Komedie 
september 2008
The Last Legion - Actie, Avontuur

The Last Legion

Actie, Avontuur 
september 2007
Valiant - Animatie Film

Valiant

Animatie Film 
juli 2005