Filmografie Ben Kingsley

Biografie

Ben Kingsley, geboren als Krishna Bhanji, is een Brits acteur. Hij is de zoon van Harji Bhanji, een Indiase dokter uit Kenia, en Anna Lyna Mary, een model en actrice.  
 
Hij groeide op in de wijk Pendlebury in Salford.. Later verhuisde hij naar Lancashire. Hij begon zijn acteercarrière toen hij regelmatig op zijn school, de Manchester Grammar School, optrad als toneelspeler. Hij wilde eigenlijk filmacteur worden. Rond die tijd besloot hij zijn Indiase naam te veranderen in zijn huidige naam. 
 
Fear Is the Key uit 1972 was het filmdebuut van Kingsley, enkele jaren later was hij te zien de soap Coronation Street. In 1982 werd Kingsley op slag wereldberoemd toen hij Mahatma Gandhi speelde in Gandhi, de bioscoopfilm over diens leven. Voor zijn titelrol kreeg hij een Academy Award in de categorie Beste acteur. De film zelf sleepte acht Oscars in de wacht. 
Behalve in deze speelde hij in talloze soorten films, onder meer in de befaamde rolprent van Steven Spielberg over de Holocaust, Schindler's List uit 1993. In het lichtvoetige genre was hij onder andere van de partij in de komische film Without a Clue uit 1988, een parodie op de Sherlock Holmes-films waarin niet Sherlock Holmes (gespeeld door Michael Caine) maar diens assistent dr. Watson (gespeeld door Kingsley) over speurdersgaven blijkt te bezitten, wat tot allerlei grappige verwikkelingen leidt. En in het sciencefictiongenre gaf hij acte de présence in bijvoorbeeld Species uit 1995. Ook werkte hij mee als stemacteur aan het videospel Ceremony of Innocence (1997). 
 
Behalve voor de bovengenoemde film Gandhi ontving hij nog diverse andere filmprijzen. Voor de film Bugsy uit 1991 werd Kingsley genomineerd voor een Oscar voor "'Best Supporting Actor". Voor de films Sexy Beast (2001) en House of Sand and Fog (2003) werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar. In 2001 won hij een Crystal Globe Award vanwege zijn bijdragen aan de wereldwijde film. En in 2006 werd hij genomineerd voor een Emmy Award voor zijn rol in de televisiefilm Mrs. Harris.  
 
In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth vanwege zijn grote verdiensten voor de film. Sindsdien mag hij zich "Sir" laten noemen en tegen de gewoonte in de cinemawereld in wordt hij daar graag aan herinnerd.  
 
Ben Kingsley heeft vier kinderen, Thomas en Jasmine Bhanji (van actrice Angela Morant) en Edmund en Ferdinand Kingsley (van regisseusse Alison Sutcliffe). De laatste twee zijn allebei ook acteurs. Vrij recent scheidde Kingsley van de Duitse Alexandra Christman. Tegenwoordig woont hij in de Engelse plaats Spelsbury.

Filmografie Ben Kingsley

Maurice - Drama
juni 2019

Maurice

Drama Regie: James IvoryMet: Barry Foster, Ben Kingsley, Denholm Elliott,...Clive en Maurice, twee Engelse studenten worden verliefd op elkaar in Cambridge. Clive geeft zijn verboden liefde op en tracht een zo normaal mogelijk leven te leiden. Maurice komt logeren bij zijn oude schoolliefde Clive en diens echtgenote Anne. Daar leert hij de jachtmeester Alec kennen en een... Verder lezen...
The Dictator - Komedie
mei 2012

The Dictator

Komedie Regie: Larry CharlesMet: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Megan Fox,...Sacha Baron Cohen speelt Aladeen een rijke en meedogenloze dictator, die gegijzeld wordt. Hij wordt vervangen door een naïeve geitenherder, die als twee druppels water op hem lijkt. Met de hulp van Zoey (Anna Faris), een mooie vrijgevige eigenares van een Zen Shop, probeert Aladeen zijn macht terug... Verder lezen...
Elegy - Drama
oktober 2008

Elegy

Drama Regie: Isabel CoixetMet: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Dennis HopperCultuurcriticus David Kepesh, die van zichzelf vindt dat zijn bestaan de vertegenwoordiging is van "geëmancipeerde mannelijkheid", ziet zijn leven overhoop gegooid worden door de goedgemanierde studente Consuela Castillo die bij hem een gevoel van sexuele possessiviteit opwekt.
The Love Guru - Komedie
september 2008

The Love Guru

Komedie Regie: Marco SchnabelMet: Mike Myers, Jessica Alba, Justin Timberlake,...Pitka, een idealist met Amerikaanse roost en opgevoed door gurus, keert terug naar de V.S. om door te breken in de 'zelfhulpgroep'-business. Zijn eerste patiënt is Malco, een beroemde hockeyspeler wiens leven een puinhoop werd nadat zijn vrouw hem liet zitten voor zijn rivaal.
The Last Legion - Actie, Avontuur
september 2007

The Last Legion

Actie, Avontuur Regie: Doug LeflerMet: Colin Firth & Ben Kingsley476 n.c.. Het eens zo machtige Romeinse Rijk davert op zijn grondvesten. Romulus Augustulus, de keizerlijke troonopvolger, wordt door de Goten gevangengenomen en opgesloten in een afgelegen vesting. Een aantal getrouwen onder leiding van Aurelius - bevelhebber van een uitgedund legioen - en van... Verder lezen...
Valiant - Animatie Film
juli 2005

Valiant

Animatie Film Regie: Gary ChapmanEuropa 1944. Valiant, een jonge klungelige en kleine bosduif, maakt deel uit van een duivenescadron dat voor de vitale communicatielijn tussen het Franse verzet en de Gealliëerden instaat. Gevaarlijke valken zorgen echter voor zware verliezen in de rangen tot het vliegtuig van Valiant crasht achter... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: