Filmografie John Hurt

Biografie

John Vincent Hurt (Chesterfield, Derbyshire, 22 januari 1940) is een Engels acteur. Hij werd voor zijn bijrol in Midnight Express in 1979 genomineerd voor een Academy Award en twee jaar later opnieuw voor zijn hoofdrol in The Elephant Man. Meer dan tien andere acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor Midnight Express en BAFTA Awards voor zowel The Naked Civil Servant, Midnight Express als The Elephant Man. 
 
Hurt is de zoon van een geestelijke. Hij heeft twee broers. Hurt studeerde voor kunstschilder aan de kunstacademie St. Martin's School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design), waar hij in aanraking kwam met toneel. Hij werd later onder andere lid van de Royal Academy of Dramatic Art. 
 
In 1962 maakte Hurt zowel zijn theater- als zijn filmdebuut (in The Wild and the Willing). In 1966 had hij zijn eerste grote rol als Richard Rich in de film A Man for All Seasons. Ook op televisie was Hurt veelvuldig te zien. In 1975 speelde hij in de televisiefilm The Naked Civil Servant, waarvoor hij een British Academy Television Award voor beste acteur kreeg. Ook was hij te zien als keizer Caligula in de succesvolle BBC-miniserie "I, Claudius". 
 
Na zijn werk voor de televisie in de jaren zeventig volgde een succesvolle filmcarrière. In 1978 verleende hij in de Britse animatiefilm Watership Down zijn stem aan het hoofdpersonage Hazel en speelde hij een rol in de film Midnight Express, waarvoor hij een Oscarnominatie voor Beste Mannelijke Bijrol kreeg. Een van zijn bekendste rollen is die van Kane, het eerste slachtoffer van de alien uit de gelijknamige film uit 1979. Deze rol zou hij later parodiëren in de film Spaceballs. 
 
Een tweede Oscarnominatie (voor Beste Acteur) kreeg hij voor de rol van John Merrick in The Elephant Man uit 1980. Hij was voor deze rol onherkenbaar gemaakt met een dikke laag make-up en latex. In 1984 speelde hij het hoofdpersonage Winston Smith in de verfilming van 1984 van George Orwell. In 1988 keerde hij terug naar de televisie, waar hij de titelrol speelde in "The Storyteller" van Jim Henson. 
 
Latere rollen zijn onder andere de Markies van Montrose in Rob Roy (1995), Chancelor Sutler, de leider van een totalitaire staat in V for Vendetta uit 2005, een film die gedeeltelijk geïnspireerd is op 1984, en Arthur Seldom, de schrijver, wiskundige en filosoof in "The Oxford Murders" (2008). 
 
John Hurt werd in 2004 geridderd als Commander in de Orde van het Britse Rijk (CBE). 
 
Eind januari 2012 werd bekendgemaakt dat Hurt een BAFTA Award zal ontvangen voor zijn gehele carrière.

Filmografie John Hurt

Hercules - Actie, Avontuur
augustus 2014

Hercules

Actie, Avontuur Regie: Brett RatnerMet: Dwayne Johnson, Ian McShane, John HurtGekweld sinds zijn geboorte, is de legendarische held Hercules sterk als een god, maar hij lijdt als een mens. Zijn mythische kracht wordt op de proef gesteld wanneer hij aan het hoofd staat van een bende huurlingen. Hij probeert een einde te maken aan een bloedige burgeroorlog in Thracië en helpt... Verder lezen...
Brighton Rock - Drama
juni 2011

Brighton Rock

Drama Regie: Rowan JoffeMet: Sam Riley, Helen Mirren, John HurtBrighton, 1964. De georganiseerde misdaad heeft haar intrede gedaan in dit slaperige Engelse kuststadje. De ambitieuze jonge gangster Pinkie Brown (Sam Riley) is vastbesloten om concurrerende bendes van zijn terrein te weren. Wanneer hij een rivaal vermoordt, krijgt de jonge serveerster Rose (Andrea... Verder lezen...
Shooting Dogs
april 2006

Shooting Dogs

 Regie: Michael Caton-JonesMet: John Hurt & Hugh DancyEen uitgebluste priester en een jonge idealistische Engelse leraar raken betrokken bij de genocide in het Rwanda van 1994. Ze staan voor een zware keuze: vluchten voor hun leven of de duizenden Tutsi's bijstaan die een vreselijke dood te wachten staat. Wat zou u doen?
Skeleton Key - Thriller
september 2005

Skeleton Key

Thriller Regie: Iain SoftleyMet: Kate Hudson, Peter Sarsgaard, Gena Rowlands,...Caroline zorgt voor een oud echtpaar in een gotisch huis in de omgeving van New Orleans. Geïntrigeerd door het mysterieuze gedrag van het echtpaar, gaat ze op onderzoek uit. Met een loper opent ze alle deuren en ontdekt een angstaanjagend en levensgevaarlijk geheim.
Valiant - Animatie Film
juli 2005

Valiant

Animatie Film Regie: Gary ChapmanEuropa 1944. Valiant, een jonge klungelige en kleine bosduif, maakt deel uit van een duivenescadron dat voor de vitale communicatielijn tussen het Franse verzet en de Gealliëerden instaat. Gevaarlijke valken zorgen echter voor zware verliezen in de rangen tot het vliegtuig van Valiant crasht achter... Verder lezen...

Nieuws over John Hurt

Dwayne Johnson begraaft de strijdbijl met Vin Diesel - Actueel
Actueel

Dwayne Johnson begraaft de strijdbijl met Vin Diesel

Na een aantal samenwerkingen in de Fast & Furious saga ontstond er een vete tussen de twee sterren, Dwayne Johnson en Vin Diesel. Er was sprake van rivaliteit, kritiek en spot via sociale media. Maar deze vete is nu officieel verleden tijd. Dwayne Johnson deed een officiële aankondiging op Twitter. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: