Filmografie Jodie Foster

Biografie

Alicia Christian (Jodie) Foster is een Amerikaans actrice. 
 
Jodie Foster werd geboren in Los Angeles, waar ze een exclusieve school volgde, het Lycée Français de Los Angeles, voordat ze naar de Yale-universiteit ging waar ze een Bachelorsgraad behaalde in Literatuur; ze slaagde magna cum laude. 
 
Jodie begon haar carrière toen ze twee was met televisiereclames, en verscheen vanaf die tijd in verschillende televisieseries en films. Als kind vervulde ze bijvoorbeeld een belangrijke gastrol als Alethea in een van de afleveringen van de televisieserie Kung Fu. De naam Alethea, die waarheid betekent in het Grieks, is overigens feitelijk dezelfde naam als haar werkelijke naam Alicia. 
 
Op 14-jarige leeftijd ontving ze een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol als piepjonge prostitué in Martin Scorseses film, Taxi Driver. Ze won een Golden Globe en een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in The Accused (1988), en won opnieuw een Oscar voor The Silence of the Lambs. 
 
Begin 2008 gaf Jodie Foster toe dat ze lesbisch was en al 14 jaar een relatie had met filmproducer Cidney Bernard. Ze leerden elkaar kennen op de set van Sommersby in 1993. Samen hebben ze 2 zonen, Charlie (1998) en Kit (2001). Op 14 mei 2008 raakte bekend dat het koppel een einde maakt aan hun relatie.

Filmografie Jodie Foster


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: