Filmografie Roman Polanski

Biografie

Roman Pola?ski, geboren als Rajmund Roman Liebling (Parijs, 18 augustus 1933), is een Pools-Franse acteur en filmmaker van Joodse afkomst. Hij is vooral bekend van films als Repulsion, Chinatown, Rosemary's Baby en The Pianist. Voor deze laatste film kreeg hij de Oscar als beste regisseur. 
 
Hoewel Pola?ski tijdens zijn carrière veel verschillende genres beoefende, wordt hij gezien als een meester in het maken van psychologische thrillers die zich afspelen in een beperkte ruimte en waarin een sociaal beschermd personage langzaamaan aftakelt. Deze thrillers kenmerken zich door een extreem pessimistische wereldvisie, veel zwarte humor en een voorliefde voor absurdisme. 
 
Hij werd in september 2009 op luchthaven Zürich in Zwitserland opgepakt wegens betrokkenheid bij een zedenzaak in 1977 met een dertienjarig meisje.

Filmografie Roman Polanski

Oliver Twist - Drama, Familie
oktober 2005

Oliver Twist

Drama, Familie Regie: Roman PolanskiMet: Barney Clark, Ben Kinsley, Frank Finlay,...Het weesjongetje Oliver komt na vele omzwervingen in Londen terecht bij de zakkenrollersbende van Fagin. Maar de nette heer Mr Brownlow heeft het beter voor met Oliver. Het is alleen de vraag of Fagin en de brute Bill Sykes de jongen willen laten gaan. Hij kan hen immers verraden bij de politie.
The Pianist - Drama
september 2002

The Pianist

Drama Regie: Roman PolanskiMet: Adrien Brody, Franck Finlay, Emilia Fox,...Voor 'The Pianist' grijpt Roman Polanski terug op zijn eigen herinneringen. Hij verfilmt de verschrikkelijke odyssee van een overlevende van het getto van Warschau, de joods-Poolse pianist Wlazdislaw Szpilman (1911-2000), vertolkt door Adrian Brody. Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist voor... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: