Filmografie Jack Nicholson

Geboortedatum: 22/04/37 (84 jaar)
Jongensnaam: John Joseph Nicholson
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

John Joseph (Jack) Nicholson (Manhattan (New York), 22 april 1937) is een Amerikaans filmacteur die bekend staat om zijn karikaturale verschijning en zijn kenmerkende grijns. Hij won in zijn carrière meer dan zestig filmprijzen, waaronder drie Oscars, drie BAFTA Awards en zeven Golden Globes. 
 
Nicholson werd geboren in New York. Zijn jeugd was allesbehalve gemakkelijk. Zijn moeder raakte zwanger op haar zeventiende na een affaire met een getrouwde man. Nicholson werd opgevoed door zijn grootouders. Zij lieten hem in de waan dat ze zijn ouders waren; zijn echte moeder deed z Lees de volledige biografie zich voor als zijn zus. Zijn grootvader was een alcoholist. Pas in 1974 kreeg Jack Nicholson het ware verhaal over zijn gezinssituatie te horen van een verslaggever van Time Magazine. Zijn moeder en grootmoeder waren toen al overleden. 
 
Na de middelbare school ging hij bij de tekenfilmafdeling van MGM Studios aan de slag als loopjongen. Daar kwam hij in contact met regisseur Roger Corman, die hem enkele kleine rollen gaf in zijn films. Zijn eerste filmrol kreeg hij in de film The Cry Baby Killer (1958). Hij brak door met een bijrol in de film Easy Rider (1969). Voor die rol kreeg hij meteen een Oscarnominatie. Zes jaar later won hij een eerste Oscar voor zijn rol in de film One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975). 
 
Veel mensen herinneren hem tot vandaag vanwege de hoofdrol in het film The Shining (1980) van Stanley Kubrick. Vreemd genoeg kreeg hij voor deze rol geen enkele nominatie, hoewel zijn rol als Johnny dikwijls wordt gezien als een van zijn beste rollen in een van de beste films aller tijden. Vanaf dat ogenblik boekte Nicholson het ene succes na het andere met films als Terms of Endearment (1983) of Prizzi's Honor (1985). 
 
Dankzij zijn succes kon hij hogere eisen te stellen. Voor de rol van The Joker in de film Batman (1989) vroeg hij een percentage van de verkoopopbrengsten. De verkoop was een groot succes en leverde Jack Nicholson meer dan 50 miljoen dollar op. 
 
Jack Nicholson is elf keer genomineerd voor een Oscar voor Beste Acteur of Beste Mannelijke Bijrol. Drie keer kreeg hij daadwerkelijk een Oscar. Twee keer voor Beste Acteur in de films One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) en As Good as It Gets (1997) en één keer voor Beste Mannelijke Bijrol in de film Terms of Endearment (1983). Hij heeft bovendien zeven Golden Globes gewonnen

Filmografie Jack Nicholson

Batman

Batman