Filmografie Michael Keaton

Biografie

Michael Keaton (Coraopolis, Pennsylvania, 5 september 1951) is een Amerikaans acteur. Zijn echte naam is Michael John Douglas. Om verwarring met de acteur Michael Douglas te voorkomen, veranderde hij zijn achternaam in Keaton, naar de actrice Diane Keaton. 
 
Keaton werd genomineerd voor onder meer een Golden Globe voor zijn hoofdrol in de televisiefilm Live from Baghdad, voor een Emmy Award voor de special Fred Rogers: America's Favorite Neighbor en voor een Saturn Award voor Beetlejuice. 
 
Keaton is de jongste uit een gezin met zeven kinderen. Hij studeerde eerst twee jaar spraak aan Kent State University, waarna hij de school verliet en vertrok naar Pittsburgh. Hij probeerde hier eerst een carrière op te bouwen in de stand-upcomedy, optredende in plaatselijke koffiehuizen. Nadat deze carrière niet van de grond wilde komen nam hij verscheidene baantjes, waaronder taxichauffeur en ijscoman. Uiteindelijk ging hij in 1972 aan de slag als cameraman bij de lokale televisiezender WQED. Hier kwam hij tot de ontdekking dat hij liever vóór dan achter de camera werkte. 
 
Keaton vertrok drie jaar later naar Los Angeles waar hij lid werd van de L.A.-tak van het improvisatiegezelschap Second City. Later schreef hij komisch materiaal en deed hij auditie voor verscheidene televisieprogramma's . Hij verscheen eerst in enkele afleveringen van de kinderserie MisteRogers' Neighborhood (1975), en later was hij onder andere te zien in All's Fair, Maude (1977) en The Mary Tyler Moore Hour (1979). Rond deze tijd veranderde hij zijn achternaam in Keaton, na een artikel te hebben gelezen over Diane Keaton. In 1979 kwam de grote doorbraak in de kortlopende komische serie Working Stiffs, waar hij samen met James Belushi de hoofdrol speelde. Deze rol werd gevolgd door de hoofdrol in de serie Report to Murphy (1982). In 1982 maakte hij zijn filmdebuut met de filmkomedie Night Shift, datzelfde jaar gevolgd door Mr. Mom. Door het succes van de komedies werd hij gedurende de jaren tachtig vaker gecast in filmkomedies. De volgende films, Johnny Dangerously en Gung Ho, werden echter minder goed ontvangen en zijn carrière leek in een dal te komen. Hij beleefde een comeback met de horrorkomedie Beetlejuice van Tim Burton uit 1988 en het datzelfde jaar uitgekomen drama Clean and Sober, waarin hij een drugsverslaafde speelde. Dat jaar werd hij door de National Society of Film Critics uitgeroepen tot beste acteur van het jaar. 
 
Met Burton werkte hij weer samen in 1989, toen hij Batman en zijn alterego Bruce Wayne speelde in de gelijknamige film. Zijn casting werd als riskant beschouwd, omdat Keaton als komisch acteur te licht werd beschouwd voor het donkere personage. Warner Brothers kreeg dan ook veel klachten van fans van de strip. Toen de film eenmaal uitkwam bleek hun angst ongegrond te zijn: de manier waarop hij de rol speelde overtuigde de meeste critici en het publiek en de film werd een van de meest succesvolle films van de jaren tachtig. In 1992 verscheen hij in het vervolg, Batman Returns. Tussen deze films in speelde hij een psychotische huurder in Pacific Heights en een politieagent in One Good Cop. In 1993 was hij te zien als Dogberry in Kenneth Branaghs bewerking van Shakespeares Much Ado About Nothing. 
 
Latere films, waaronder The Paper van Ron Howard, Multiplicity tegenover Andie MacDowell en de thriller Desperate Measures, waren minder succesvol en flopten. Uitzondering vormde Jackie Brown van Quentin Tarantino, een bewerking van een roman van Elmore Leonard waarin hij agent Ray Collins speelde. Een jaar later was hij als hetzelfde personage te zien in Out of Sight van Steven Soderbergh, zij het in een kleinere, uncreditede rol. Na de eeuwwisseling was hij te zien in verscheidene films die gemengd werden ontvangen, waaronder Live from Baghdad, First Daughter, White Noise en Herbie: Fully Loaded. 
 
Hij was van 1982 tot 1990 getrouwd met actrice Caroline McWilliams. Ze hebben samen een zoon, Sean.

Filmografie Michael Keaton

Worth - Biografie, Drama
september 2021

Worth

Biografie, Drama Regie: Sara ColangeloMet: Michael Keaton, Stanley Tucci, Amy RyanEnkele dagen na 9/11 wordt advocaat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) aangesteld om het Victim Compensation Fund in goede banen te leiden. Feinberg staat voor de onmogelijke opdracht om de waarde te berekenen van de levens van de ruim 5000 slachtoffers. Gedurende drie jaar treedt hij op als... Verder lezen...
Need for Speed - Actie
april 2014

Need for Speed

Actie Regie: Scott WaughMet: Aaron Paul, Michael Keaton, Dominic Cooper,...De sensationele racefilm Need for Speed is gebaseerd op de populaire gelijknamige gamereeks van Electronic Arts waarvan er wereldwijd meer dan 140 miljoen zijn verkocht. Met deze supersnelle gameverfilming stappen we in de wereld van flitsende auto's en illegale autoraces. De cast bestaat uit jonge... Verder lezen...
The Other Guys - Komedie
november 2010

The Other Guys

Komedie Regie: Adam McKayMet: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes,...De NYPD rechercheurs Christopher Danson en P.K. Highsmith (Dwayne Johnson en Samuel L. Jackson) zijn de stoerste en meest geliefde agenten van New York City. Zij nemen geen tatoeages, men neemt tatoeages van hen. Een aantal bureaus verder zitten de rechercheurs Allen Gamble (Will Ferrell) en Terry... Verder lezen...
Batman

Batman

 Regie: Tim BurtonMet: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim BasingerNadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: