Filmografie Robert Downey Jr.

Biografie

Robert Downey Jr. is een Amerikaans acteur, wiens carrière meerdere malen is ondermijnd door problemen met drugs. 
 
Zijn vader, Robert Downey sr. is een filmregisseur. Op vijfjarige leeftijd speelt Downey jr. zijn eerste rolletje in zijn vaders Pound (1970) 
 
In 1987 beleefde hij zijn doorbraak in de rol van de aan cocaïne verslaafde Julian in de verfilming van Brett Easton Ellis' Less Than Zero. Hij ontving mooie kritieken voor zijn vertolking van de titelrol in Chaplin uit 1992. Andere hoogtepunten in zijn carrière waren zijn rol in Oliver Stones Natural Born Killers, een grappige bijrol in Wonder Boys (2002) naast Michael Douglas en de rol van liefje van Ally McBeal in de gelijknamige televisieserie. 
 
Weg van de filmset leverde zijn gedrag in eerste instantie voornamelijk grote koppen in tabloids op, maar een arrestatie in 1996 voor het in bezit hebben van drugs en een ongeladen vuurwapen was het begin van een reeks problemen met de wet, met een verblijf in de gevangenis van een jaar in 1999 als dieptepunt. 
 
Na zijn vrijlating meldde Downey zich direct bij een instelling voor verslavingszorg. Hij probeerde ook weer aan de bak te komen als acteur. De eerste rol die hij aannam was die van Larry Paul in de televisieserie Ally McBeal. Het kijkerspubliek en de critici omarmden hem en deze rol leverde hem een Golden Globe Award op. Twee maanden voor de uitreiking van die prijs was de acteur wederom in de problemen gekomen na een nieuwe arrestatie voor het bezit van drugs en wapens. 
 
Vlak voor het einde van het televisieseizoen volgde een nieuwe arrestatie nadat politieagenten hem in een steeg aantroffen onder invloed van verdovende middelen. Producer David E. Kelley van Ally McBeal ontsloeg Downey en herschreef de laatste aflevering van de serie. Een Emmynominatie was een schrale troost, aangezien het er op dat moment niet naar uitzag dat Downey ooit nog voor een dergelijke rol in aanmerking zou komen. In juli 2001 werd Downey veroordeeld tot een verblijf van 1 jaar in een ontwenningskliniek en een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar. 
 
Zijn eerste klus na die veroordeling was een cameo in Elton Johns videoclip voor het nummer I Want Love. Zijn artsen gaven hem toestemming de kliniek hiervoor een dag te verlaten. 
 
In films als Good Night and Good Luck en Kiss Kiss Bang Bang (beiden 2005) grijpt Downey de kans het publiek te tonen dat zijn problemen zijn acteertalent ongemoeid hebben gelaten. 
 
Op de set van de film Gothika (2003) ontmoet hij producer Susan Levin, met wie hij in 2005 trouwt. Uit zijn eerste huwelijk met Deborah Falconer heeft hij een zoon, Indio (1994).

Filmografie Robert Downey Jr.

The Judge - Drama
november 2014

The Judge

Drama Regie: David DobkinMet: Robert Downey Jr., Leighton Meester,...In The Judge speelt Robert Downey Jr. de advocaat Hank Palmer. Hij keert terug naar zijn geboortedorp als zijn vader, de plaatselijke rechter met wie hij ruzie heeft, wordt verdacht van moord. Hank gaat op zoek naar de waarheid en al doende worden de banden met zijn familie hersteld.
Chef - Komedie

Chef

Komedie Regie: Jon FavreauMet: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Sofia VergaraIn CHEF, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Jon Favreau neemt chef kok Carl Casper (Favreau) plotseling ontslag bij een prominent restaurant in Los Angeles. Hij vertrekt naar Miami en met de hulp van zijn ex-vrouw (Sofia Vergara), beste vriend (John Leguizamo) en zoontje (Emjay Anthony)... Verder lezen...
Due Date - Komedie
november 2010

Due Date

Komedie Regie: Tod PhillipsMet: Robert Downey Jr., Jamie Fox, Michelle Monaghan,...Peter Highman (Downey Jr.) staat op het punt om voor de eerste keer vader te worden. Zijn vrouw moet binnen vijf dagen bevallen. In zijn haast om een vlucht naar huis te halen - en de bevalling bij te wonen - heeft hij een wel zeer ongelukkige ontmoeting met Ethan Tremblay (Galifianakis), die zijn... Verder lezen...
Iron Man 2 - Actie, Thriller
april 2010

Iron Man 2

Actie, Thriller Regie: Jon FaverauMet: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson,...Multimiljardair en geniale uitvinder Tony Stark (Robert Downey Jr.), wordt zes maanden, nadat hij zijn identiteit als Iron Man heeft onthult, opnieuw gedwongen zijn krachten te bundelen. Hij vormt een team met Nick Fury, waarna ze het op moeten nemen tegen een terroristische groepering die zich 'The... Verder lezen...
Iron Man - Actie
april 2008

Iron Man

Actie Regie: Jon FavreauMet: Robert Downey Jr., Terrence Howard,...Tony Stark wordt tijdens de oorlog in Afghanistan gevangen genomen. Hij wordt samen met een medegevangene gedwongen een pantserpak te maken. Het lukt hem echter het pak zelf te dragen, en dat houdt hem na zijn verwondingen in leven. Het pak geeft hem enorme kracht en hij kan ontsnappen.... Verder lezen...
Fur - Drama
januari 2007

Fur

Drama Regie: Steven ShainbergMet: Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Ty Burrell,...Diane werd door haar ouders met strenge hand opgevoed opdat ze deel zou kunnen uitmaken van hun hogere, respectabele klasse. Hoewel ze dit probeert te verbergen, voelt Diane zich erg ongemakkelijk en rusteloos in haar rol als assistente-fotograaf van haar man Allan. Op een avond wordt Dianes... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: