Robert Downey Jr.

Filmografie Robert Downey Jr.

Geboortedatum: 04/04/65 (56 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Robert Downey Jr. is een Amerikaans acteur, wiens carrière meerdere malen is ondermijnd door problemen met drugs. 
 
Zijn vader, Robert Downey sr. is een filmregisseur. Op vijfjarige leeftijd speelt Downey jr. zijn eerste rolletje in zijn vaders Pound (1970) 
 
In 1987 beleefde hij zijn doorbraak in de rol van de aan cocaïne verslaafde Julian in de verfilming van Brett Easton Ellis' Less Than Zero. Hij ontving mooie kritieken voor zijn vertolking van de titelrol in Chaplin uit 1992. Andere hoogtepunten in zijn carrière waren zijn rol in Oliver Stones Natural Lees de volledige biografie l Born Killers, een grappige bijrol in Wonder Boys (2002) naast Michael Douglas en de rol van liefje van Ally McBeal in de gelijknamige televisieserie. 
 
Weg van de filmset leverde zijn gedrag in eerste instantie voornamelijk grote koppen in tabloids op, maar een arrestatie in 1996 voor het in bezit hebben van drugs en een ongeladen vuurwapen was het begin van een reeks problemen met de wet, met een verblijf in de gevangenis van een jaar in 1999 als dieptepunt. 
 
Na zijn vrijlating meldde Downey zich direct bij een instelling voor verslavingszorg. Hij probeerde ook weer aan de bak te komen als acteur. De eerste rol die hij aannam was die van Larry Paul in de televisieserie Ally McBeal. Het kijkerspubliek en de critici omarmden hem en deze rol leverde hem een Golden Globe Award op. Twee maanden voor de uitreiking van die prijs was de acteur wederom in de problemen gekomen na een nieuwe arrestatie voor het bezit van drugs en wapens. 
 
Vlak voor het einde van het televisieseizoen volgde een nieuwe arrestatie nadat politieagenten hem in een steeg aantroffen onder invloed van verdovende middelen. Producer David E. Kelley van Ally McBeal ontsloeg Downey en herschreef de laatste aflevering van de serie. Een Emmynominatie was een schrale troost, aangezien het er op dat moment niet naar uitzag dat Downey ooit nog voor een dergelijke rol in aanmerking zou komen. In juli 2001 werd Downey veroordeeld tot een verblijf van 1 jaar in een ontwenningskliniek en een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar. 
 
Zijn eerste klus na die veroordeling was een cameo in Elton Johns videoclip voor het nummer I Want Love. Zijn artsen gaven hem toestemming de kliniek hiervoor een dag te verlaten. 
 
In films als Good Night and Good Luck en Kiss Kiss Bang Bang (beiden 2005) grijpt Downey de kans het publiek te tonen dat zijn problemen zijn acteertalent ongemoeid hebben gelaten. 
 
Op de set van de film Gothika (2003) ontmoet hij producer Susan Levin, met wie hij in 2005 trouwt. Uit zijn eerste huwelijk met Deborah Falconer heeft hij een zoon, Indio (1994)

Filmografie Robert Downey Jr.

The Judge - Drama

The Judge

Drama 
november 2014
Chef - Komedie

Chef

Komedie 
Iron Man 2 - Actie, Thriller

Iron Man 2

Actie, Thriller 
april 2010
Iron Man - Actie

Iron Man

Actie 
april 2008
Fur - Drama

Fur

Drama 
januari 2007