Filmografie Ridley Scott

Biografie

Sir Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944) is ook een veelgeprezen en zeer succesvol Hollywood regisseur. 
 
Hoewel Scott zich als filmmaker in het mainstream circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit. 
 
Scott maakte in het begin van zijn carrière opmerkelijke sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spectakelfilms. Ridley kreeg maar liefst driemaal een Oscarnominatie, maar hij heeft altijd achter het net gevist. 
 
Als men af gaat op de resultaten van de box-office, dan is Ridley Scott, na Steven Spielberg,George Lucas en James Cameron, de meest succesvolle regisseur ooit.

Filmografie Ridley Scott

All the Invisible Children
februari 2007

All the Invisible Children

 Regie: Ridley Scott, Jordan Scott, Spike Lee, Mehdi Charef, Emir Kusturica, Katia Lund, Stefano VenerusoMet: Adama Bila, Elysée Rouamba, Rodrigue Ouattara,...All the invisible children bestaat uit zeven korte films geregisseerd door verschillende regisseurs. Centraal in deze films staat het lot van kinderen als gevolg van armoede, (burger-)oorlog en onderdrukking. Hoewel elke regisseur z'n eigen specifieke verhaal vertelt, ontstijgen de verhalen hun l... Verder lezen...
A Good Year - Drama

A Good Year

Drama Regie: Ridley ScottMet: Russell Crowe & Marion CotillardDe in Londen woonachtige belegger en 'hotshot' Max Skinner (Crowe) verhuist naar de Provence om een kleine wijngaard, die hij onlangs van zijn overleden oom heeft geërfd, te verkopen. Het is zijn bedoeling het erfgoed zo snel mogelijk van de hand te doen om zo ook zijn verleden voorgoed achter zich... Verder lezen...
Thelma & Louise

Thelma & Louise

 Regie: Ridley ScottMet: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel,...Thelma is getrouwd met Darryl die zijn vrouw het liefst achter het aanrecht ziet, zodat hij ongestoord naar de televisie kan kijken. De tien jaar oudere Louise werkt als serveerster in een eethuis; haar musicerende vriend is zelden thuis. Om de sleur te doorbreken trekken de twee vriendinnen er een... Verder lezen...
Blade Runner - Science-Fiction

Blade Runner

Science-Fiction Regie: Ridley ScottMet: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young,...Los Angeles, 2019: Deckard (Ford) is een Blade Runner: een politieagent die ingezet wordt om "Replicants" (androïden) uit te schakelen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken als er 5 replicants de controle over een ruimteschip weten te krijgen, en terugkeren naar Aarde.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: