De beste films van 2016

Nu 2016 op z’n einde komt, wordt het tijd om de films die dit jaar zijn gereleased eens onder de loop te nemen. Een overzichtje van de beste films gekozen door ons team.
De beste films van 2016

Nu 2016 op z’n einde komt, wordt het tijd om de films die dit jaar zijn gereleased eens onder de loop te nemen. Een overzichtje van de beste films gekozen door ons team.  

Het jaar begon in feit al heel goed: zowel de nieuwe van Quentin Tarantino (The Hateful Eight) als die van Alejandro G. Iñárritu (The Revenant) werden toppers van formaat. Speciale vermelding voor onze Leo (Leonardo DiCaprio), want die kreeg –eindelijk- zijn welverdiende (en langverwachte) Oscar!

Februari houdt flink de pas erin. Hier vinden we de animatiefilm Zootopia, anti-superhelden film Deadpool en Spotlight, de film die voor één van onze collega’s bijzonder is bijgebleven dit jaar: “Spotlight is voor mij de beste film die ik dit jaar heb gezien. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en interessant om de publieke opinie ervan bewust te maken”.

In maart vonden we 10 Cloverfield Lane een opmerkelijk release. “De film heeft een spanningsveld dat zich voelbaar opbouwt en zo het einde een grote slaagkans geeft”, aldus een teamlid. Ook El abrazo de la serpiente (Embrace of the Serpent), met Jan Bijvoet in de hoofdrol, was één van de beste films die onze redactrice gezien heeft dit jaar. “Een serene filmparel die die je meeneemt naar het Amazonewoud. Ciro Guerra kaart zowel de thema's van vriendschap en verraad aan als de oorlog omtrent rubber, kolonisatie, religie, sektes enz.”

Nog één van onze teamlid-favorieten is The Jungle Book, de langverwachte live-action versie van het avontuur van Mowgli, die in april in onze zalen verscheen.

Elle, de thriller van Nederlandse topregisseur Paul Verhoeven, kon in mei stevig de zalen vullen.

High-Rise verscheen in juli. Deze futuristische sci-fi thriller met Tom Hiddleston in de hoofdrol zagen we in avant-première in de torenhoge KBC-toren in Antwerpen en heeft een grote indruk nagelaten.

De film waarvan we denken dat ie de Oscar in de categorie “Foreign Language” opstrijkt, is de Duitse tragikomedie Toni Erdmann. Deze film kwam in augustus in de Belgische bioscopen. 

In september konden we eindelijk gaan kijken naar de nieuwe film van Edward Scissorhands-regisseur Tim Burton, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Of is het boek toch beter als de film? Ook Hell Or High Water werd die maand gereleased, de geslaagde neowestern van het jaar. 

Captain Fantastic, Doctor Strange en I, Daniel Blake maakten van oktober een succesvolle cinemamaand. Dikke pluim voor Viggo Mortensen, Benedict Cumberbatch en Dave Johns.

De Halloween maand november begon met Koreaanse zombieprent Train to Busan en Film Fest Gent winnaar A Quiet Passion en eindigde voor Potterheads in alle glorie met Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Tot slot konden we in december ook al smullen van enkele kanjers. Sci-fi mysterie Arrival van Dennis Villeneuve plaatsen we met trots aan de ultieme top van dit jaaroverzicht. Ook Rogue One kon onze harten veroveren, en al zeker in de nieuwe IMAX 3D in Kinepolis Brussel (lees onze review). Ook Paterson, het verhaal over een week in het leven van een buschauffeur (lees onze review) is een plaatje die we veel hebben aangeraden dit jaar.

We wensen iedereen alvast prettige feesten en danken ook al onze partners voor de fijne samenwerkingen! 

Welke film was uw favoriet dit jaar?

 

 Meningen

 Onze andere lijstjes


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: