Filmografie Viggo Mortensen

Biografie

Viggo Peter Mortensen, Jr. is een Amerikaanse acteur van Deense afkomst. 
 
Mortensen werd geboren in New York als de oudste zoon van een Deense boer en een Noors Amerikaanse moeder, zij ontmoetten elkaar in Noorwegen; waarna zij trouwden en naar New York verhuisden. Mortensen bracht zijn vroege jeugd door in Manhattan met zijn twee broers. Het gezin verhuisde niet veel later naar Zuid-Amerika, waar zij ondere andere woonden in Venezuela en Argentinië. Zijn vader had hier kippenfokkerijen. Op elfjarige leeftijd gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn moeder besloot samen met haar kinderen terug te verhuizen naar haar thuisstaat New York. Mortensen volgde de lessen aan Watertown High School en werd een zeer goed student en atleet. Hij studeerde af in 1976 en ging verder studeren aan de St. Lawrence Universiteit in Canton, New York; toen hij ook hier afstudeerde, verhuisde hij naar Denemarken. Hij begon met het schrijven van poëzie en korte verhalen, terwijl hij allerlei baantjes had.  
 
Hij keerde terug naar New York om acteerwerk te doen. zijn filmdebuut deed hij in 1985 met een kleine rol in de film Witness. Hierna verhuisde hij in 1987 naar Los Angeles, hij verscheen in de film Salvation en trouwde met zijn medespeelster, Exene Cervenka (1987). Zij kregen samen een zoon, Henry Mortensen op 28 januari 1988, maar na tien jaar huwelijk gingen zij uit elkaar. 
 
Tijdens de jaren negentig had Mortensen een aantal bijrollen in onder andere The Portrait of a Lady, The Indian Runner, Carlito's Way, Crimson Tide, Ridley Scott's G.I. Jane, Daylight, A Perfect Murder, Gus en 28 Days.  
 
In 1999 verwierf Mortensen bekendheid door zijn rol als Aragorn in de filmtrilogie The Lord of the Rings.  
 
Later kreeg Mortensen de hoofdrol in Hidalgo, A History of Violence en Eastern Promises. Voor zijn vertolking in Eastern Promises kreeg de prijs voor the Best Performance by an Actor in a British Independent Film en werd hij genomineerd voor de Oscars in de categorie best Acteur.  
 
Behalve acteur is Mortensen ook dichter, schilder en fotograaf.  
 
Mortensen heeft een zoon, Henry Mortensen, samen met zijn ex-vrouw Exene Cervenka. Mortensen spreekt vloeiend Engels, Deens, Spaans en kan ook Noors, Frans, Italiaans en Zweeds.

Filmografie Viggo Mortensen

Eastern Promises - Thriller
november 2007

Eastern Promises

Thriller Regie: David CronenbergMet: Viggo Mortensen & Naomi WattsAnna (Naomi Watts) is een jonge idealistische vroedvrouw. Wanneer een Russische vrouw in haar armen sterft tijdens de bevalling wil ze dan ook kost wat kost de waarheid achterhalen. De enige sporen die Anna echter heeft zijn de agenda van de jonge moeder en een luciferdoosje die Anna naar het hart... Verder lezen...
Hidalgo - Actie, Avontuur
april 2004

Hidalgo

Actie, Avontuur Regie: Joe JohnstonMet: Viggo Mortensen, Zuleikha Robinson,...Gebaseerd op het ongelooflijk waargebeurde verhaal van Frank T. Hopkins (VIGGO MORTENSEN), de beste paardrijder die West-Amerika ooit gekend heeft. Deze cowboy neemt het op tegen wereld?s beste en fijnste Arabische racers en paarden, in een bloedstollende strijdt dwars door de woestijn. Cowboy... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: