Paterson : Een week in het leven van een poëtische buschauffeur - Actueel Cinema

   - 

Wie de films van Jim Jarmusch een beetje kent, zal zich niet verwachten aan spannende actie of übermelige romantiek. De regisseur van Stranger Than Paradise en Broken Flowers probeert zijn oeuvre liever te doordringen met verschillende kunstvormen zoals fotografie, poëzie, muziek, collage en schilderkunst. In zijn nieuwste film, Paterson, volgen we een jonge buschauffeur en zijn dagelijkse routine.

Paterson (vertolkt door de talentvolle Adam Driver) woont in Paterson, New Jersey, samen met het allerliefste meisje op de wereld, gaat elke avond wandelen met zijn Engelse buldog tot aan zijn stamcafé en heeft een bijzondere passie voor poëzie. Zijn gedichten houdt hij zorgvuldig bij in een notitieboekje. Paterson is een rustige ziel. Hij aanhoort elke dag het gezaag van zijn Indische collega, houdt zich niet bezig met al het smartphone gedoe en laat zijn commentaar achterwege als de kookkunsten van zijn vriendin Laura hem niet echt smaken. Laura’s dagen verlopen iedere keer anders. Ze bakt cupcakes om te verkopen op een lokaal marktje, droomt van een zangcarrière en probeert het huis elke dag te vernieuwen met wilde ideeën (lees: kleren, douchegordijnen enz. in het zwart-wit verven). Dit schattig koppeltje is aangenaam om naar te kijken. Ze hebben een bijzondere band, ook al spatten de vonken er niet echt van af. Tot zover het ‘verhaal’. Paterson lijkt tevreden te zijn met zijn dagdagelijkse leven en Laura blijft optimistisch tot en met de laatste seconde.

Paterson kan je filosofisch interpreteren en laat je nadenken over het dagelijkse leven. De aparte personages geven een komische noot aan de film. Indieliefhebbers zullen dit zeker kunnen smaken (zoek de Moonrise Kingdom referentie!).

 

Jim Jarmusch, cineast en auteur van een vijftiental independent films, is daarnaast ook muzikant, schrijft poëzie en maakt collages. Ter gelegenheid van de release van Paterson organiseert CINEMA GALERIES een retrospectieve, uitzonderlijke vertoningen in Brussel, een tentoonstelling en een boek van Philippe Azoury door de uitgever Capricci. Galeries nodigt het label “ I WILL PLAY THIS SONG ONCE AGAIN RECORDS”, van Sylvain Chauveau en Florent Garnier, uit een luistersessie te wijden aan de muziek uit de films van Jim Jarmusch. http://www.galeries.be/24-11-1900-jim-jarmusch-retrospective/?la=nl

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Paterson

Paterson

Drama, Komedie  Regie: Jim Jarmusch Met: Adam Driver & Golshifteh Farahani Paterson woont in... Paterson, New Jersey, stad van dichters, van William Carlos Williams tot Allan Ginsberg, vandaag echter enigszins verloederd. Hij is een dertiger en buschauffeur en leidt een mooi georganiseerd leven aan de zijde van Laura, enthousiaste veelvraat van uiteenlopende projecten en... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: