Tom Hardy

Filmografie Tom Hardy

Geboortedatum: 15/09/77 (43 jaar)
Jongensnaam: Edward Thomas Hardy
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Edward Thomas Hardy is een Engelse acteur. Hij is waarschijnlijk het bekendst vanwege zijn rollen in de Britse film Bronson, Star Trek Nemesis en Inception. 
 
Hardy werd, als enige kind van zijn ouders, geboren in Hammersmith, Londen en opgevoed in East Sheet, Londen. Hij ging studeren aan Reeds School, Tower House School, Richmond Drama School, en later aan Drama Centre Londen. Hij begon zijn carrière met oorlogsdrama's, met als eerste werk de miniserie Band of Brothers. Hij maakte zijn debuut in Ridley Scott's oorlogsthriller Black Hawk Down uit 2001. 
 
Lees de volledige biografie In 2002 verscheen Hardy in Dot the i. Daarna reisde hij naar Noord-Afrika voor de film Simon: An English Legionnaire. In datzelfde jaar kreeg Hardy veel internationale beroemdheid met zijn rol in Star Trek Nemesis. Vervolgens reisde hij weer terug naar Engeland om te schijnen in LD 50 Lethal Dose, een film uit 2003. 
 
In 2003 werd Hardy genomineerd voor de London Evening Standard Theatre Award als nieuwkomer voor zijn optredens in Blood en In Arabia, we'd all be kings. Hij werd in 2004 ook genomineerd voor de Laurence Olivier Award als meest belovende nieuwkomer. 
 
In 2005 verscheen Hardy in een miniserie van de BBC genaamd The Virgin Queen, als Robert Dudley, een vriend uit de jeugd van Elizabeth I. De miniserie zet hen neer met een platonische, maar hevig romantische relatie, terwijl Elizabeth regeerde over Engeland in de 16de eeuw. 
 
In 2007 speelde Hardy in een drama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, genaamd Stuart: A Life Backwards, van BBC Two. Hij speelde de hoofdrol Stuart Shorter. In september 2008, verscheen hij in Guy Ritchie's film over de Londense Gangsters, RocknRolla. In 2009 schitterde hij in de film Bronson. 
 
Hij speelt in twee films van Christopher Nolan: The Dark Knight Rises, die waarschijnlijk uitkomt in 2012, en Inception (als Eames). 
 
Hardy trouwde in 1999 met Sarah Ward, maar het paar is inmiddels weer gescheiden. Ook heeft hij een zoon, Louis, van zijn ex-vriendin Rachael Speed. Hardy vocht vanaf zijn twintigste, zes jaar tegen alcohol- en drugsverslaving

Filmografie Tom Hardy

Child 44 - Thriller

Child 44

Thriller 
april 2015
Locke - Thriller, Drama

Locke

Thriller, Drama 
oktober 2014
The Drop - Politie, Thriller

The Drop

Politie, Thriller 
september 2014
Lawless - Politie, Drama

Lawless

Politie, Drama 
september 2012
Warrior - Actie, Drama

Warrior

Actie, Drama 
september 2011