Shia LaBeouf

Filmografie Shia LaBeouf

Geboortedatum: 11/06/86 (34 jaar)
Jongensnaam: Shia Saide LaBeouf
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Shia LaBeouf is een Amerikaans acteur en komiek. Nadat hij opgroeide in Californië werd hij bekend als acteur in de televisieserie Evan Stevens. Hij maakte de omslag naar filmrollen met Holes, een financieel groot succes. Recent speelde hij in de Hollywoodfilms Constantine en The Greatest Game Ever Played. In 2007 en 2008 speelde hij in een aantal grote films spelen, waaronder Disturbia, Transformers en Indiana Jones 4. 
 
Shia LaBeouf werd geboren in Los Angeles als als enig kind van vader Jeffrey LaBeouf, een voormalig pantomimeacteur en rodeoclown, en moeder Shayna Saide, Lees de volledige biografie een danseres en ballerina. Hij komt uit een grote artiestenfamilie. Later scheidden zijn ouders en groeide hij op bij zijn moeder in Echo Park, Los Angeles. Al vroeg in zijn jeugd begon hij met optreden, vooral als stand-upcomedian. Later in zijn jeugd zat hij op Alexander Hamilton High School en volgde hij een kunstopleiding. 
 
Volgens LaBeouf wilde hij oorspronkelijk geen acteur worden, maar door de scheiding van zijn ouders kwam hij in dat wereldje terecht. Hij werd relatief bekend toen hij Louis Stevens speelde in de wekelijkse televisieserie Even Stevens op de zender Disney Channel. Hij werd genomineerd voor een Daytime Emmy Award. In de periode dat hij bij "Even Stevens" was hij ook af en toe te zien met sketches in het tv-programma The Tonight Show with Jay Leno. In 2003 speelde hij in de Disneyproductie Holes waarin hij de rol van hoofdpersoon Stanley speelde, tegenover de acteurs Sigourney Weaver, Join Voight en Tim Blake Nelson. De film was een financieel succes. In 2004 had hij een klein rolletje in de sciencefictionfilm I, Robot. In 2005 was hij te zien in de horrorfilm Constantine, tegenover Keanu Reeves en Rachel Weisz. Het jaar erna speelde hij in de dramafilm Bobby. 
 
Op 13 april 2007 kwam de thriller Disturbia uit, waarin LaBeouf een tiener speelt die onder huisarrest staat en zijn buurman verdenkt van moord. LaBeoufs prestatie in die film werd positief ontvangen.  
 
In 2007 en 2008 speelt LaBeouf in veel uiteenlopende rollen. In de zomer van 2007 kwam de animatiefilm Surf's Up uit, waarin hij de stem van Cody Maverick inspreekt. Hij zal ook te zien zijn in de actiefilm Transformers van Michael Bay. 
In 2008 is hij te zien als de sidekick van de vierde Indiana jones-film: Indiana Jones and the Kingdom of the Cristall Skull

Filmografie Shia LaBeouf

Borg/McEnroe - Drama

Borg/McEnroe

Drama 
november 2017
Fury - Oorlogfilm, Actie, Drama

Fury

Oorlogfilm, Actie, Drama 
oktober 2014
Lawless - Politie, Drama

Lawless

Politie, Drama 
september 2012
Disturbia - Thriller, Drama

Disturbia

Thriller, Drama 
augustus 2007
Holes - Avontuur

Holes

Avontuur 
februari 2004