Filmografie Philip Seymour Hoffmann

Biografie

Philip Seymour Hoffman (Fairport, New York, 23 juli 1967) is een Oscarwinnende Amerikaanse acteur. 
 
Hoffman is geboren als zoon van een voormalig manager bij Xerox en Marilyn O'Connor, rechter. Zijn vader was Protestant en zijn moeder katholiek, maar hij is niet strikt opgevoegd in een van beide religies. 
Zijn broer is screenwriter Gordy Hoffman, die het script screef voor de film Love Liza uit 2002, waarin Philip meespeelde. 
 
Hoffman heeft deelgenomen aan het prestigieuze undergraduate trainingsprogramma van Tisch School of the Arts van de New York University en behaalde de graad Bachelor of Fine Arts in drama in 1989.  
 
Hoffman heeft een relatie met kostuumontwerpster Mimi O'Donnell. Het stel heeft een zoon, Cooper Alexander, geboren in maart 2003. 
 
Een van de eerste grotere rollen van Hoffman was die van verdachte in een aflevering van de televisieserie Law & Order in 1990. Zijn doorbraak in de filmindustrie maakte hij in 1992 als achterbakse klasgenoot van Chris O'Donnell in Scent of a Woman. Hoffman heeft een succesvolle en respectabele filmcarrière opgebouwd, waarin hij tot nu toe diverse en idiosyncratische ondersteunende rollen speelde, werkte met een variëteit aan bekende regisseurs, waaronder Paul Thomas Anderson, Joel Coen, Cameron Crowe, Spike Lee, David Mamet en Anthony Minghella. Noemenswaardig is dat hij speelde in alle vier de grotere films van Anderson's feature films tot nu toe (Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia en Punch-Drunk Love).  
 
Naast zijn werk als filmacteur, is Hoffman ook een gevestigd toneelacteur. Hij heeft twee nominaties gehad voor een Tony Award: als Best Actor (Play) in 2000 voor een revival van Sam Shepard's True West en als Best Actor (Featured Role - Play) in 2003 voor een revival van Eugene O'Neill's Long Day's Journey into Night. Hoffman heeft zich ook onderscheiden als regisseur met off-Broadwayprojecten als Rebecca Gilman's The Glory of Living en Stephen Adly Guirgis's Jesus Hopped the A Train en The Last Days of Judas Iscariot. Hoffman is artistiek directeur van New York City's LAByrinth Theater Company, samen met acteur John Ortiz. 
 
In 2005 kreeg Hoffman veel lof voor zijn rol als schrijver Truman Capote in de biografische film Capote. Hij werd voor zijn rol onderscheiden met een aantal vooraanstaande prijzen, waaronder een Academy Award als Best Actor, een Golden Globe Award als Best Actor - Motion Picture Drama, de Screen Actors Guild Award voor Best Actor - Motion Picture en de BAFTA Award voor Best Actor in a Leading Role. Daar bovenop kreeg hij nog minstens tien onderscheidingen als Beste Acteur van verenigingen van critici, waaronden de National Board of Review, Toronto Film Critics en Los Angeles Film Critics.

Filmografie Philip Seymour Hoffmann

The Master - Drama
maart 2013

The Master

Drama Regie: Paul Thomas AndersonMet: Amy Adams, Joaquin Phoenix,...The Master is een nieuwe film van regisseur, schrijver en producer Paul Thomas Anderson (Magnolia). De film speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog waar de intellectuele man Lancaster Dodd (Hoffman) een nieuwe religieuze organisatie opricht. De voormalig zwerver Freddie Sutton (Phoenix) wordt... Verder lezen...
The savages - Drama
februari 2008

The savages

Drama Regie: Tamara JenkinsMet: Laura Linney, Philip Seymour Hoffmann,...The Savages is een oneerbiedig, hilarisch en aangrijpend verhaal over een moderne Amerikaanse familie. De film gaat over een veelvoorkomend dilemma: nadat ze zowel emotioneel als geografisch uit elkaar gegroeid zijn, moeten Wendy en haar broer Jon Savage de banden terug aanhalen om te zorgen voor... Verder lezen...
Along came Polly - Komedie
maart 2004

Along came Polly

Komedie Regie: John HamburgMet: Ben Stiller, Jennifer Aniston,...Verzekeringsdeskundige Reuben Feffer (BEN STILLER) dankt zijn rijkeluisleventje en mooie carrière aan zijn vermogen om het voorzichtig aan te doen. Als risico-analyst van een leidend verzekeringsbedrijf is Reuben de kampioen van de risicobeperking... Polly Prince (JENNIFER ANISTON) daarentegen,... Verder lezen...
25th Hour - Drama
april 2003

25th Hour

Drama Regie: Spike LeeMet: Edward Norton, Philip Seymour Hoffmann,...Monty Brogan beleeft zijn laatste uren in vrijheid.Binnen 24 uur moet hij naar de gevangenis om een straf van zeven lange jaren uit te zitten. Ooit was hij een van de topfiguren van Manhattan maar Monty moet nu afscheid nemen van zijn vertrouwde leventje dat hem naar de goorste clubs van New York... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: