Filmografie Philip Seymour Hoffmann

Geboortedatum: 23/07/67 (53 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Philip Seymour Hoffman (Fairport, New York, 23 juli 1967) is een Oscarwinnende Amerikaanse acteur. 
 
Hoffman is geboren als zoon van een voormalig manager bij Xerox en Marilyn O'Connor, rechter. Zijn vader was Protestant en zijn moeder katholiek, maar hij is niet strikt opgevoegd in een van beide religies. 
Zijn broer is screenwriter Gordy Hoffman, die het script screef voor de film Love Liza uit 2002, waarin Philip meespeelde. 
 
Hoffman heeft deelgenomen aan het prestigieuze undergraduate trainingsprogramma van Tisch School of the Arts van de New Lees de volledige biografie w York University en behaalde de graad Bachelor of Fine Arts in drama in 1989.  
 
Hoffman heeft een relatie met kostuumontwerpster Mimi O'Donnell. Het stel heeft een zoon, Cooper Alexander, geboren in maart 2003. 
 
Een van de eerste grotere rollen van Hoffman was die van verdachte in een aflevering van de televisieserie Law & Order in 1990. Zijn doorbraak in de filmindustrie maakte hij in 1992 als achterbakse klasgenoot van Chris O'Donnell in Scent of a Woman. Hoffman heeft een succesvolle en respectabele filmcarrière opgebouwd, waarin hij tot nu toe diverse en idiosyncratische ondersteunende rollen speelde, werkte met een variëteit aan bekende regisseurs, waaronder Paul Thomas Anderson, Joel Coen, Cameron Crowe, Spike Lee, David Mamet en Anthony Minghella. Noemenswaardig is dat hij speelde in alle vier de grotere films van Anderson's feature films tot nu toe (Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia en Punch-Drunk Love).  
 
Naast zijn werk als filmacteur, is Hoffman ook een gevestigd toneelacteur. Hij heeft twee nominaties gehad voor een Tony Award: als Best Actor (Play) in 2000 voor een revival van Sam Shepard's True West en als Best Actor (Featured Role - Play) in 2003 voor een revival van Eugene O'Neill's Long Day's Journey into Night. Hoffman heeft zich ook onderscheiden als regisseur met off-Broadwayprojecten als Rebecca Gilman's The Glory of Living en Stephen Adly Guirgis's Jesus Hopped the A Train en The Last Days of Judas Iscariot. Hoffman is artistiek directeur van New York City's LAByrinth Theater Company, samen met acteur John Ortiz. 
 
In 2005 kreeg Hoffman veel lof voor zijn rol als schrijver Truman Capote in de biografische film Capote. Hij werd voor zijn rol onderscheiden met een aantal vooraanstaande prijzen, waaronder een Academy Award als Best Actor, een Golden Globe Award als Best Actor - Motion Picture Drama, de Screen Actors Guild Award voor Best Actor - Motion Picture en de BAFTA Award voor Best Actor in a Leading Role. Daar bovenop kreeg hij nog minstens tien onderscheidingen als Beste Acteur van verenigingen van critici, waaronden de National Board of Review, Toronto Film Critics en Los Angeles Film Critics

Filmografie Philip Seymour Hoffmann

The Master - Drama

The Master

Drama 
maart 2013
The savages - Drama

The savages

Drama 
februari 2008
Along came Polly - Komedie

Along came Polly

Komedie 
maart 2004
25th Hour - Drama

25th Hour

Drama 
april 2003