Halle Berry

Filmografie Halle Berry

Geboortedatum: 14/08/66 (53 jaar)
Meisjesnaam: Halle Maria Berry
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Halle Maria Berry (Cleveland (Ohio), 14 augustus 1966) is een Amerikaans actrice en model. Ze was in 2002 de eerste gekleurde actrice ooit die de Oscar voor Beste Actrice won dankzij haar rol in Monster's Ball. Daarnaast kreeg ze nog meer dan 25 acteerprijzen toegekend, waaronder een Zilveren Beer (voor Monster's Ball), een Emmy Award en een Golden Globe (beide voor Introducing Dorothy Dandridge). 
 
Op 3 april 2007 kreeg Berry een ster op de Hollywood Walk of Fame. 
 
Berry heeft een Engelse moeder en een Afro-Amerikaanse vader. Voor ze actrice werd, deed z Lees de volledige biografie ze mee aan missverkiezingen, waaronder Miss Teen All-American. Vervolgens werd ze ook model. Berry deed in 1986 mee aan de Miss USA-verkiezing, waarin ze tweede werd. 
 
In 1989 kreeg Berry haar eerste rol in de televisieserie Living Dolls, een spin-off van Who's the Boss?. De serie hield niet meer dan twaalf afleveringen stand. Haar filmdebuut volgde in 1991 als drugsverslaafde in Jungle Fever van Spike Lee. Het jaar daarop stond ze tegenover Eddie Murphy in Boomerang. In 1993 speelde ze een jonge slavin in Alex Haleys miniserie Queen. 
 
Berry verscheen in 1994 in een filmversie van The Flintstones als secretaresse Rosetta Stone, waarmee ze ook een jeugdig publiek bereikte. Het jaar daarop kreeg ze gemengde kritieken voor haar rol in het drama Losing Isaiah, met Jessica Lange als tegenspeelster. Haar ster was niettemin rijzende. In 1999 speelde ze Dorothy Dandridge in de televisiefilm Introducing Dorothy Dandridge, waarvoor ze een Golden Globe en een Emmy Award won. Privé ging het haar even minder voorspoedig. In februari 2000 reed ze door rood en veroorzaakte daarmee een auto-ongeluk, waarvan ze wegreed voor de politie er was. 
 
Datzelfde jaar speelde ze superheldin Storm in de filmadaptatie van de striptitel The X-Men van Marvel Comics. Deze rol vertolkte ze ook in de vervolgen X2: X-Men United) (2003) en X-Men: The Last Stand (2006)

Filmografie Halle Berry

Kings - Politie, Drama

Kings

Politie, Drama 
juli 2018
Movie 43 - Komedie

Movie 43

Komedie 
maart 2013
Robots - Animatie Film

Robots

Animatie Film 
maart 2005