Jamie Foxx

Filmografie Jamie Foxx

Geboortedatum: 13/12/67 (53 jaar)
Jongensnaam: Eric Marlon Bishop
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Jamie Foxx, pseudoniem van Eric Marlon Bishop Jr. (Terrell (Texas), 13 december 1967) is een Amerikaans acteur, zanger en komiek. Hij kreeg in 2005 een Oscar voor zijn hoofdrol in Ray. 
 
Foxx begon zijn carrière als komiek. Hij veranderde zijn naam in "Jamie Foxx" om gemakkelijker te kunnen optreden in comedy clubs. Hij kreeg meer succes toen hij meespeelde in de tv-serie In Living Color tijdens het derde seizoen, waar ook Jim Carrey mee doorbrak. Daarna kreeg hij zijn eigen show, The Jamie Foxx Show, waarvan 100 episodes verschenen van 1996 tot 2001. 
 
Zi Lees de volledige biografie ijn filmdebuut was in Toys (1992) met Robin Williams. Daarna volgden Any Given Sunday, en Collateral, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg. 
 
Zijn rol als Ray Charles in de film Ray leverde hem een Oscar op. Hij was de derde Afro-Amerikaanse acteur die deze Oscar kreeg, na Sidney Poitier en Denzel Washington). 
 
Hij is ook een zanger en muzikant. Hij leerde op jonge leeftijd piano spelen, en had een beetje succes met zijn eerste album Peep This in 1994, en later meer met Unpredictable, dat nummer 1 scoorde in de Amerikaanse hitlijsten in 2005. Hij zingt o.a. in Gold Digger van Kanye West, Partners for Life van P. Diddy en Live in the Sky van T.I.. 
 
Op 14 september 2007 kreeg Foxx een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. 
 
Op zondag 18 januari 2009 las hij een tekst voor op de Licoln Memorial in Washington D.C. op het inhuldigingsconcert van Barack Hussein Obama, president van de Verenigde Staten van Amerika. De tekst was gevuld met een portie humor, hij deed de president onder andere na tijdens één van zijn speeches

Filmografie Jamie Foxx

Rio 2 - Animatie Film

Rio 2

Animatie Film 
april 2014
Dreamgirls - Musical

Dreamgirls

Musical 
februari 2007
Jarhead - Actie, Drama

Jarhead

Actie, Drama 
januari 2006