Eddie Murphy

Filmografie Eddie Murphy

Geboortedatum: 03/04/61 (59 jaar)
Jongensnaam: Edward Regan Murphy
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Eddie Murphy is een Amerikaanse filmacteur, stand-upcomedian en zanger.  
 
Murphy begon zijn carrière als stand-upcomedian. Zijn bekendste stand-upshows, Delirious (1983) en Raw (1987), zijn uitgebracht op video. 
 
Murphy speelt over het algemeen rollen met een komische inslag. Hij staat bekend om zijn diepe, aanstekelijke lach en ook omwille van het feit dat hij vaak meerder rollen speelt in dezelfde film (zoals in 'The Nutty Professor') 
 
Hij begon zijn televisie-carrière bij NBC's Saturday Night Live-televisieshow. Vanaf het begin van Lees de volledige biografie n de jaren tachtig legde hij zich toe op het acteren in (min of meer) komische films. Met zijn eerste filmrollen in 48 Hrs. en Trading Places brak hij reeds door. Daarna volgden de succesvolle Beverly Hills Cop-serie en Coming to America. 
 
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was zijn populariteit aan het afnemen; hij maakte echter een come-back met de film The Nutty Professor. 
 
Murphy is eveneens een veelzijdig stemacteur; zo is hij de stem van de ezel in de animatiefilmreeks Shrek in en hij sprak de stem van de Chinese draak in Disney's Mulan in. 
 
Murphy is tot 2006 getrouwd geweest met Nicole Mitchell. Nicole en Eddie hebben vijf kinderen: Brea, Shayne, Zola, Miles en Bella Zahra. Hij heeft een relatie gehad met ex-spice girl Melanie Brown met wie hij een kind heeft. Hij ontkende lange tijd dat het zijn kind was, maar een DNA-wees uit dat het wel degelijk zijn kind was

Filmografie Eddie Murphy

Coming 2 America - Komedie

Coming 2 America

Komedie 
Voor Eeuwig en Altijd - Animatie Film

Voor Eeuwig en Altijd

Animatie Film 
juli 2010
Shrek de Derde - Komedie, Animatie Film

Shrek de Derde

Komedie, Animatie Film 
juni 2007
Dreamgirls - Musical

Dreamgirls

Musical 
februari 2007
Shrek 2 - Komedie, Animatie Film

Shrek 2

Komedie, Animatie Film 
juni 2004
Daddy Day Care - Komedie

Daddy Day Care

Komedie 
juli 2003
Mulan - Tekenfilm

Mulan

Tekenfilm