Filmografie Ian McKellen

Biografie

Sir Ian Murray McKellen, CH, CBE (Burnley (Noord-Engeland), 25 mei 1939) is een Engels acteur. McKellen is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Magneto in de drie X-Men films, en als tovenaar Gandalf in de trilogie The Lord of the Rings. Ook speelt hij de rol van Sir Leigh Teabing in de film The Da Vinci Code. In 1991 werd McKellen Sir Ian McKellen, toen hij geridderd werd als erkenning voor zijn bijdrage aan de theaterwereld. 
Biografie 
 
McKellens liefde voor het theater werd op jeugdige leeftijd gestimuleerd door zijn ouders, die hem op driejarige leeftijd meenamen naar een opvoering van Peter Pan in The Manchester Opera House. 
 
Zijn eerste rollen speelde hij op zijn basisschool, Bolton school in het plaatsje Wigan, waar hij samen met zijn ouders heen was verhuisd, net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op Bolton school speelde hij onder meer in het stuk The Beauty Contest door Leonard Roe, en speelde hij Malvolio in Twelfth Night. 
 
Na zijn middelbare school te hebben afgerond kreeg hij een beurs om Engelse literatuur te studeren onder begeleiding van Tom Henn, bij uitstek een kenner van Shakespeare en Yeats. 
 
Na twee jaar werd Mckellens beurs echter ingetrokken, omdat zijn studievoortgang werd overschaduwd door het oplopende aantal theaterproducties (uitgevoerd door studenten) waar hij aan meedeed. Toen hij in 1961 toch afstudeerde als Bachelor of Arts besloot hij acteur te worden, en zonder dat hij de kunstacademie had doorlopen maakte hij zijn officiële debuut als Roper in A man of all seasons in het Belgrade Theatre. 
 
Drie jaar later woonde hij in Londen, samen met zijn vriend Brian Taylor, een docent geschiedenis. McKellen hield zijn homoseksuele geaardheid niet verborgen op zijn werk, noch in zijn persoonlijke omgeving, maar hij hield het wel verborgen voor zijn naaste familie, en voor de media, omdat naar zijn eigen zeggen homoseksualiteit in Engeland nogal gevoelig lag. 
 
Hij heeft ook een tijdje een gastrol gespeeld in de Britse serie Coronation Street. Op 29 augustus 2012 speelde hij een rol bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen.

Filmografie Ian McKellen

The Good Liar - Drama
november 2019

The Good Liar

Drama Regie: Bill CondonMet: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell ToveyMeesteroplichter Roy Courtnay (McKellen) kan zijn geluk niet op wanneer hij de welvarende weduwe Betty McLeish (Mirren) online ontmoet. Wanneer Betty haar huis en leven met hem deelt, betrapt Roy zichzelf erop dat hij om haar geeft. Een simpele zwendel verandert daarmee in de meest verraderlijke... Verder lezen...
Mr. Holmes - Drama, Komedie
juli 2015

Mr. Holmes

Drama, Komedie Regie: Bill CondonMet: Ian McKellen & Laura LinneyIn 1947 woont een 93-jarige Sherlock Holmes (Ian McKellen) met zijn huishoudster (Laura Linney) en haar zoontje in een afgelegen Sussex boerderijtje waar hij honingbijen houdt, in een dagboek schrijft en worstelt met zijn verminderde geheugen. Maar in de nadagen van zijn leven blijft de oude... Verder lezen...
Flushed Away: Doorgespoeld! - Komedie, Animatie Film
november 2006

Flushed Away: Doorgespoeld!

Komedie, Animatie Film Regie: Sam Fell & David BowersRoddy St James is een verwende huismuis die van zichzelf vindt dat hij het helemaal gemaakt heeft. Hij woont goed verzorgd in een prachtig ruim appartement in de deftige buurt Kensington, hij heeft een schitterende kooi (met fraaie tredmolen) en alle speelgoed die hij zich kan wensen. Roddy zit... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: