Filmografie Peter Jackson

Biografie

Sir Peter Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur, vooral bekend door de driedelige verfilming van de roman The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. 
 
Jackson werd op 31 oktober 1961 geboren in Pukerua Bay, op het Noordereiland, Nieuw-Zeeland. Hij zou enig kind blijven van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was. 
 
Zijn eerste 'grote' speelfilm, Bad Taste (1988), begon als een korte film, waarna hij van de New Zealand Film Commission subsidie kreeg om de film te voltooien als speelfilm. Bad Taste ging in 1988 op het Filmfestival Cannes in première en is sindsdien een cult-klassieker. 
 
Jackson is sinds 1987 getrouwd met Fran Walsh. 
 
Eind 2007 werd bekend dat Peter Jackson producent zou worden van de film The Hobbit. Na enkele woelige jaren, onder andere bij filmstudio MGM, kreeg de productie 15 oktober 2010 eindelijk groen licht. Peter Jackson zou uiteindelijk zelf de regie op zich nemen van The Hobbit. De films zouden in 2012 en 2013 moeten verschijnen. 
 
In december 2009 werd Peter Jackson tot ridder geslagen en mag sindsdien de titel "Sir" voor zijn naam zetten.

Filmografie Peter Jackson

Lovely Bones - Drama
februari 2010

Lovely Bones

Drama Regie: Peter JacksonMet: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon,...Susie Salmon (Saoirse Ronan), is een meisje van veertien dat verkracht en vermoord wordt door haar buurman. Vanuit de hemel ziet ze hoe haar familie om gaat met het tragische verlies. Terwijl haar vader ronddoolt om de vermeende moordenaar van zijn dochter op te sporen, verzint haar broertje in... Verder lezen...
King Kong - Fantasy, Avontuur
december 2005

King Kong

Fantasy, Avontuur Regie: Peter JacksonMet: Adrien Brody, Naomi Watts, Jack Black,...Peter Jackson brengt ons zijn overweldigende versie van het beroemde verhaal van de gigantische gorilla die in de wildernis gevangen wordt en meegenomen naar de bewoonde wereld, met tragische gevolgen. Net als Lord of the Rings wordt King Kong op locatie in Nieuw Zeeland opgenomen en gebruikt de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: