Filmografie Clive Owen

Biografie

De Britse acteur Clive Owen heeft in het nieuwe millennium opgewerkt tot een van de meest succesvolle Britse filmsterren. Toch heeft deze lift in zijn carrière een tijd op zich laten wachten.  
 
Clive Owen wordt geboren in Coventry in de West-Midlands in Engeland als zoon van een. Zijn vader, een country- en westernzanger verlaat het gezin wanner Clive drie jaar oud is. In zijn tienerjaren begint Clive al met acteren bij een jeugdtheater en in 1984 wordt hij geaccepteerd voor de 'Royal Academy of Dramatic Art'. 
 
Tijdens zijn studie speelt Clive mee met veel klassieke toneelstukken. Tijdens een opvoering van 'Romeo and Juliet' in 1988 leert hij zijn huidige vrouw Sarah Jane Fenton kennen. De twee trouwden in 1995 en hebben twee kinderen.  
 
Owen maakt in 1988 zijn filmdebuut in 'Vroom'. Vervolgens maakt hij naam met televisiefilms en is hij als charmante bad-guy te zien in 'Chancer'. Maar hij vindt dat de hitserie te veel inbreuk maakt op zijn privacy, dus daar stapt hij al snel weer uit. Als hij in het incestdrama 'Close My Eyes' een broer speelt die verliefd wordt op zijn oudere zus, verliest Clive in veel (vrouwelijke) ogen aantrekkelijkheid en gooit hij zijn eigen glazen in. Hij gaat zich na die film toch maar weer toespitsen op het theater.  
 
Later krijgt krijgt hoofdrollen in de oorlogsfilm 'Bent' (1997) en de geslaagde misdaadthriller 'Croupier' (1998), zijn doorbraak. Hij wordt gespot door Hollywood en krijgt rollen in Amerikaanse co-producties, zoals Robert Altmans 'Gosford Park' (2001) en 'The Bourne Identity' (2002) met Matt Damon. Grotere rollen volgen al snel. In 'Beyond Borders' (2003) staat hij als tegenspeler van Angelina Jolie en hij krijgt de titelrol in de spektakelfilm 'King Arthur' (2004). 
 
Daarna schiet Clive's carrière omhoog. Het drama 'Closer' (2004) is gebaseerd op een toneelstuk waarin hij te zien was in de theaters van Londen. Clive vindt het een uitdaging om in de film juist de andere mannelijke rol te spelen en niet zonder succes: hij ontvangt een Golden Globe voor Beste Bijrol. Vervolgens is hij te zien in bioscoophits als 'Sin City' (2005) en 'Inside Man' (2006).  
 
Velen hadden in Clive Owen wel een opvolger van Pierce Brosnan gezien als James Bond, maar die rol gaat na veel bakkeleien naar generatiegenoot Daniel Craig.

Filmografie Clive Owen

Trust - Drama
september 2011

Trust

Drama Regie: David SchwimmerMet: Clive Owen, Catherine Keener, Noah EmmerichDe familie Cameron is het perfecte voorbeeld van een gelukkig Amerikaans gezin. Alles loopt voorspoedig tot het moment dat de veertien jaar oude Annie (Liana Liberato) haar eerste vriendje, Charlie, leert kennen via internet. Na maanden van onschuldig communiceren via het web besluit Annie, in een... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: