Gillian Anderson

Filmografie Gillian Anderson

Geboortedatum: 09/08/68 (52 jaar)
Meisjesnaam: Gillian Leigh Anderson
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Gillian Anderson is een Amerikaanse actrice die bekend werd door haar rol van FBI agent Dr. Dana Scully in de populaire sciencefictionserie The X-Files. 
 
Na Andersons geboorte verhuisde het gezin naar Londen waar ze haar jeugd zal doorbrengen. Negen jaar later verhuisde de familie Anderson weer terug naar de Verenigde Staten.  
 
Na het behalen van haar diploma in 1986 studeerde ze vier jaar aan de toneelschool van de DePaul University in Chicago. Daarna vertrok ze naar New York om carrière te maken. Ze speelde een rol in het off-Broadway stuk Absent Frien Lees de volledige biografie nds (1991) waarvoor ze een theaterprijs kreeg en een jaar later speelde ze in The Philanthropist (1992). Bovendien werkte ze mee aan een lowbudget film getiteld The Turning (1992). Daarna vertrok ze naar Los Angeles om carrière in film te gaan maken. 
 
Eenmaal in Los Angeles bleek het moeilijk om werk te krijgen en Gillian deed verschillende audities die op niets uitliepen. Ze kreeg een gastrol in de serie Class of 96, die wegens gebrek aan succes een kort leven beschoren was. Haar grote doorbraak kwam met de rol van FBI agent Dana Scully in de televisieserie The X-Files (1993-2002). Deze sciencefictionserie had aanvankelijk een cultstatus, maar werd later populair bij een breed, internationaal publiek. 
 
Gillian Anderson kreeg voor haar rol in The X-Files vele nominaties en won onder meer Screen Actors Guild Awards, een Emmy en een Golden Globe. 
 
Tijdens de negen jaar dat de serie liep, werkte Anderson mee aan verschillende andere projecten, zoals de film Hellcab (1998), The Mighty (1998), Playing by Heart (1999) en The House of Mirth (2000). Er werd ook een X-Files bioscoopfilm gemaakt, getiteld Fight the Future (1998).  
 
Na het eind van The X-Files in 2002 vertrekt Gillian Anderson naar Londen waar ze zich weer met toneel gaat bezighouden. Daar speelt ze in West End het toneelstuk What the Night is for (2002) van Michael Weller. In 2004 speelt ze in The Sweetest Swing in Baseball. Voor de BBC werkte ze mee aan de serie Bleak House, een verfilming van het gelijknamige boek van Charles Dickens die in het najaar van 2005 werd uitgezonden. Voor haar invulling van de rol van Lady Dedlock ontving ze een Emmy nominatie voor Outstanding Lead Actress in een miniserie. 
 
In 2005 speelde ze eveneens in twee films: The Mighty Celt onder regie van Pearse Elliott en A Cock and Bull Story, een verfilming van de klassieke roman The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman (1760-1770) van Laurence Sterne onder regie van Michael Winterbottom. 
 
op 1 januari 1994 trouwde Anderson met Clyde Klotz, een medewerker van The X-Files. Samen hebben ze een dochter, Piper, Maru geboren op 25 september 1994. haar huwelijk met Klotz eindigt in 1994 en Anderson verhuisd later weer naar haar jeugdstad Londen.  
In 2004 trouwt ze met documentairemaker Julian Ozanne van wie ze twee jaar later scheidt.  
Op 1 november 2006 brengt ze haar zoon, Oscar, ter wereld. Vader is haar huidige vriend Mark Griffiths. In juni 2008 kondigt ze aan dat ze zwanger is van een derde kind

Filmografie Gillian Anderson

Straightheads - Thriller

Straightheads

Thriller 
september 2007