Filmografie Laura Dern

Biografie

Laura Elizabeth Dern (Los Angeles, 10 februari 1967) is een Amerikaans actrice. Ze werd in 1992 genomineerd voor een Oscar voor haar hoofdrol in Rambling Rose. Ze won voor zowel haar rol in Recount in 1993 als die in Afterburn in 2009 (beide televisiefilms) een Golden Globe. 
Dern is de dochter van het acteurskoppel Bruce Dern en Diane Ladd. Haar overgrootvader George Dern was gouverneur van de staat Utah en Amerikaans minister van Oorlog. Nadat ze al op jeugdige leeftijd in kleine rollen op het witte doek te zien was, brak ze in 1985 door met een rol in de film Mask, naast onder meer Cher. Een vriendschap met regisseur David Lynch leidde tot hoofdrollen in zijn films; Blue Velvet en Wild at Heart. In 1991 speelde Dern naast haar moeder in Rambling Rose. Daarvoor werden zowel moeder als dochter dat jaar genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice, een unicum. 
 
Voor Derns rol in de televisiefilm Afterburn (1992) ontving ze haar eerste Golden Globe. Het jaar daarop had ze een hoofdrol in de blockbuster Jurassic Park van Steven Spielberg. Ze was behalve in films te zien in gastoptredens in series als Frasier, Ellen (in de controversiële aflevering The Puppy Episode) en The West Wing. 
 
Dern regisseerde in 1994 de korte televisiefilm The Gift. Als uitvoerend producent was ze betrokken bij de televisiefilm Down Came a Blackbird. Ze was co-producer voor de films Damaged Care en Inland Empire.

Filmografie Laura Dern

The Son - Drama
maart 2023

The Son

Drama Regie: Florian ZellerMet: Hugh Jackman, Laura Dern, Anthony Hopkins,...Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige Nicholas zich niet langer thuis bij zijn moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rails... Verder lezen...
Wilson - Komedie

Wilson

Komedie Regie: Craig JohnsonMet: Woody Harrelson, Laura Dern, Isabella AmaraWilson is een man van middelbare leeftijd met een duidelijke mening - hij lijkt aan iedereen behalve zijn hond een hekel te hebben. Toch probeert hij contact te maken met vreemden, maar de conversaties blijven hopeloos eenzijdig. Na de dood van zijn vader zoekt de eenzame Wilson zijn ex-vrouw op in... Verder lezen...
99 Homes - Drama
april 2016

99 Homes

Drama Regie: Ramin BahraniMet: Andrew Garfield, Laura Dern, Michael Shannon99 Homes is een pakkend drama over een man die wraak neemt op zijn hebzuchtige makelaar. Als de werkloze aannemer en zijn gezin tijdens de kredietcrisis gedwongen wordt hun huis te verlaten, is er voor de aannemer maar één manier om zijn frustratie af te reageren; hij gaat aan het werk bij de... Verder lezen...
Tenderness - Thriller
augustus 2009

Tenderness

Thriller Regie: John PolsonMet: Russell Crowe, Laura Dern, Jon Foster,...Detective Cristofuoro (Russell Crowe) krijgt te maken met een verschrikkelijke familiemoord. Hij start het onderzoek en beland bij het enige overgebleven gezinslid, genaamd Eric Poole (Jon Foster). Als blijkt dat deze zijn familie heeft omgebracht, gaat Cristofuoro op zoek naar de reden achter zijn... Verder lezen...
Jurassic Park 3 - Avontuur

Jurassic Park 3

Avontuur Regie: Joe JohnstonMet: Sam Neill, Laura Dern, Téa Leoni, William H. Macy,...Dr. Alan Grant wil graag zijn dinosaurus-onderzoek voortzetten. Hij wordt door de rijke avonturier Paul Kirby en zijn vrouw Amanda uitgenodigd om als gastheer op te treden bij een tour over Isla Sorna. Hun vliegtuig stort echter neer, met als gevolg dat Grant weer tegenover de dino's komt te staan.
Blue Velvet - Politie, Thriller
januari 1986

Blue Velvet

Politie, Thriller Regie: David LynchMet: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan,...Een hallucinante thriller in een idyllisch Amerikaans stadje. Een afgesneden mensenoor vormt aanleiding voor een weerzinwekkend portret van de perverse schaduwkanten van de menselijke psyche. Een onverslijtbare film noir, mijlpaal in de nachtmerrie-cinema.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: