Filmografie Laura Dern

Geboortedatum: 10/02/67 (53 jaar)
Meisjesnaam: Laura Elizabeth Dern
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Laura Elizabeth Dern (Los Angeles, 10 februari 1967) is een Amerikaans actrice. Ze werd in 1992 genomineerd voor een Oscar voor haar hoofdrol in Rambling Rose. Ze won voor zowel haar rol in Recount in 1993 als die in Afterburn in 2009 (beide televisiefilms) een Golden Globe. 
Dern is de dochter van het acteurskoppel Bruce Dern en Diane Ladd. Haar overgrootvader George Dern was gouverneur van de staat Utah en Amerikaans minister van Oorlog. Nadat ze al op jeugdige leeftijd in kleine rollen op het witte doek te zien was, brak ze in 1985 door met een rol in de film Mask, naast onder meer Lees de volledige biografie r Cher. Een vriendschap met regisseur David Lynch leidde tot hoofdrollen in zijn films; Blue Velvet en Wild at Heart. In 1991 speelde Dern naast haar moeder in Rambling Rose. Daarvoor werden zowel moeder als dochter dat jaar genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice, een unicum. 
 
Voor Derns rol in de televisiefilm Afterburn (1992) ontving ze haar eerste Golden Globe. Het jaar daarop had ze een hoofdrol in de blockbuster Jurassic Park van Steven Spielberg. Ze was behalve in films te zien in gastoptredens in series als Frasier, Ellen (in de controversiële aflevering The Puppy Episode) en The West Wing. 
 
Dern regisseerde in 1994 de korte televisiefilm The Gift. Als uitvoerend producent was ze betrokken bij de televisiefilm Down Came a Blackbird. Ze was co-producer voor de films Damaged Care en Inland Empire

Filmografie Laura Dern

Wilson - Komedie

Wilson

Komedie 
99 Homes - Drama

99 Homes

Drama 
april 2016
Tenderness - Thriller

Tenderness

Thriller 
augustus 2009
Jurassic Park 3 - Avontuur

Jurassic Park 3

Avontuur 
Blue Velvet - Politie, Thriller

Blue Velvet

Politie, Thriller 
januari 1986