Filmografie Alan Arkin

Geboortedatum: 26/03/34 (87 jaar)
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Alan Wolf Arkin (Brooklyn, 26 maart 1934) is een Amerikaans acteur. Hij won voor zijn aandeel in Little Miss Sunshine in 2007 een Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol, nadat hij eerder twee keer voor de Oscar voor beste hoofdrol was genomineerd. Arkin heeft daarnaast meer dan vijftien andere filmprijzen op zijn naam staan, waaronder een BAFTA Award en een Golden Globe. 
 
Vroege jaren 
Arkin is de zoon van Beatrice Arkin-Wortis, lerares, en David I. Arkin, tekenaar en schrijver, die meestal werkte als leraar. Arkin groeide op in een Joods gezin, maar er werd we Lees de volledige biografie einig waarde gehecht aan het geloof; zijn opa aan moeders zijde was een emigrant uit Odessa, Oekraïne. Het gezin verhuisde van Brooklyn naar Los Angeles, Californië, toen Arkin elf jaar was, maar een acht maanden durende staking bij Hollywood, kostte Arkins vader een baan als decorontwerper, die hij graag had willen hebben. 
 
Carrière 
Arkin is anno 2008 één van de acht acteurs die ooit een Oscar-nominatie kregen in de categorie "Beste acteur" voor een debuutrol. Hij kreeg deze voor zijn optreden in The Russians Are Coming, the Russians Are Coming in 1966. Twee jaar later werd hij opnieuw genomineerd voor The Heart Is a Lonely Hunter. 
Arkin speelt zowel komische als dramatische rollen, die beiden door publiek en critici goed worden ontvangen. Films waarin hij speelde en waarvoor hij al dan niet nominaties kreeg, zijn: Wait Until Dark als de moordende stalker van Audrey Hepburns personage; Catch-22 van regisseur Mike Nichols; The Seven-Per-Cent Solution als Sigmund Freud; Little Murders, geschreven door Jules Feiffer en geregisseerd door Arkin zelf; The In-Laws, met tegenspeler Peter Falk; en Little Miss Sunshine, waarvoor hij zijn derde Oscar-nominatie kreeg in de categorie "Beste bijrol". Op 11 februari 2007 ontving hij een BAFTA Film Award voor "Beste acteur in een bijrol", voor zijn vertolking van opa Edwin Hoover in Little Miss Sunshine. De toen 72 jaar oude Arkin was daarmee de op zes na oudste winnaar van de Oscar in de categorie "Beste bijrol". 
 
Privéleven 
Arkin trouwde drie keer. Met Jeremy Yaffe, waarmee hij van 1955 tot 1960 was getrouwd, heeft hij twee zoons: Adam Arkin (1957), ook acteur, en Matthew Arkin (1960). In 1967 kreeg hij zoon Anthony (Tony) Dana Arkin met actrice en scenarioschrijfster Barbara Dana, met wie hij was getrouwd van 1964 tot midden jaren '90. In 1996 trouwde hij met de psychotherapeute Suzanne Newlander. Met haar woont hij anno 2008 in New Mexico

Filmografie Alan Arkin

Nieuws over Alan Arkin