La Planète Sauvage: de pionier in sci fi animatie - Actueel Cinema

   - 
La Planète Sauvage: de pionier in sci fi animatie

We keken nog eens naar "La Planète Sauvage" op het Anima filmfestival! Op de surrealistische planeet Ygam wonen Draags, reuzengrote blauwe humanoïden die mensen als huisdier houden. Deze “Oms” zijn tam, maar sommige kunnen ontsnappen en leven in het wild, waardoor de Draags hen zien als ongedierte. Wanneer een tam gemaakte Om plots iets intelligenter wordt dan de Draags hadden voorzien, start een heuse opstand van de Oms tegen hun onderdrukkers.

David versus Goliath

La Planète Sauvage (1973) geldt als een cultfilm en viel meerdere malen in de prijzen, waaronder op het filmfestival van Cannes in 1973. De film werd oorspronkelijk geproduceerd in Frankrijk, maar er werkten ook Tsjechoslowaakse animatiekunstenaars aan mee, wat in de tijd van het communisme in Oost-Europa een hele opdracht was. Toch is de film tot stand kunnen komen, wat een mooi bewijs is hoe kunst politiek kan overstijgen.

Tamme Oms zijn de favoriete huisdiertjes van de gigantische Draags, wilde Oms worden om de zoveel tijd uitgeroeid om ervoor te zorgen dat ze geen reëel gevaar vormen, want ze reproduceren veel sneller dan de Draags (een knipoog naar de beginnende bevolkingsexplosie?). Een van de jongere Draags creëert plots een hechte band met haar Om-huisdiertje Terr, en neemt hem overal mee. Daardoor pikt Terr van alles op over de cultuur en technologie van de Draags, die hij later zal inzetten in een finale strijd tegen de blauwe aliens. David versus Goliath in sci fi context. Zo stellen de Draags de communistische leiders voor, en de Oms de onderdrukte burgers. In grotere lijnen weerspiegelt het de grotere strijd tussen het communisme en het kapitalisme, met uiteindelijk de boodschap dat de twee naast elkaar kunnen bestaan, en dat strijd nutteloos is.

Pioniersfilm 

Hoewel de plot – zeker naar hedendaagse normen - niet echt inventief is (aliens onderdrukken mensen, mensen komen in opstand), is de uitwerking ervan dat wel. Allerlei verbluffende creaturen, bizarre landschappen en een heleboel scènes die wat weg hebben van een koortsachtige droom…tot op de dag van vandaag verrast deze film jong en oud. De film haalt een resem thema’s aan zoals kolonialisme, apartheid, genocide en zelfs seksualiteit. Na een halve eeuw allemaal nog erg relevant. 

La Planète Sauvage maakt vooral indruk door de vernieuwende manier van animeren. In die tijd kostte het handenvol geld om alles vloeiend te laten bewegen, dus hebben de makers ervoor gekozen om te focussen op een gedetailleerde grafische uitwerking als compensatie voor de ietwat stroeve animatie. Daardoor komt het dat het landschap en de gezichtsuitdrukkingen in de film haarscherp waren voor die tijd. Op filmisch vlak zetten de makers van La Planète Sauvage een meesterwerk neer waarover vandaag nog gepraat wordt, en keer op keer opnieuw wordt geapprecieerd door jong en oud.

 

 Meningen

 Ook te zien op "Anima" en "La Planète Sauvage"...

Naar de toekomst met Anima! - Actueel
Actueel

Naar de toekomst met Anima!

Anima is het jaarlijkse trefpunt voor liefhebbers van animatiefilms in Flagey, maar voor het eerst ook in de Marni! Van 23 februari tot 3 maart verkent Anima de toekomst, met een groot aantal korte sciencefictionfilms en speelfilms, en een retrospectief van de beroemdste sciencefictionanimatiefilms... Verder lezen...

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: