Wonka brengt je naar hogere sferen! - Actueel Cinema

   - 
Wonka brengt je naar hogere sferen!

Wonka is goed en wel tien seconden begonnen en we horen Thimothée Chalamet al uit volle borst zingen, hangend aan de mast van een stoomboot. De vrolijke, naïeve schavuit arriveert in een nieuwe stad en wil er een handeltje opzetten in chocolade. Maar dat is buiten de plaatselijke chocolatiers gerekend, die hun monopolie willen behouden. Wonka is komische crime in een musicaljasje.

Zingende chocolatier

18 jaar na Charlie en de chocoladefabriek (2005) keren we terug in de tijd. In Wonka (2023) zien we het ontstaansverhaal van Willy Wonka’s passie voor chocolade. Een passie die hem misschien wel een beetje zijn verstand kostte.

Toegegeven, het is wennen om dezelfde acteur die de kille Paul Atreides in Dune speelt vrolijke deuntjes te horen zingen. Het bewijst dat Chalamet van vele markten thuis is, waardoor hij moeiteloos de rol van een ondeugende chocolatier kan spelen. Overigens speelde Chalamet als tiener in musicals van zijn school, dus dat genre is hem niet vreemd. 

Komische crime

De jonge Willy Wonka heeft een enorme geldschuld bij een koppel oplichters dat een herberg uitbaat. Als straf moet hij lakens verversen met een groepje lotgenoten dat ook schulden heeft bij het koppel. In een poging terug te betalen wil Wonka zijn chocolade verkopen in de stad, maar daar botst hij op drie plaatselijke chocolatiers die samen een kartel vormen en een monopolie hebben op de chocolade-industrie. 

Corruptie, veel politie, Wonka’s strijd tegen het chocoladekartel en zijn “magische chocolade” die iedereen naar hogere sferen brengt: de film heeft veel weg van een klassiek crimeverhaal, maar dan eentje waarin vrolijk gezongen wordt en dolle fratsen de ondertoon vormen.

Gek of geniaal?

De humor zit goed, sommige liedjes zijn geslaagd, andere niet. Het draagt vooral bij aan Wonka’s vreemde persona, dat laveert tussen gek en geniaal. Wonka’s missie om de beste chocolade aller tijden te maken is enerzijds een motivatie om je dromen na te jagen en niet op te geven. Anderzijds is het een waarschuwing voor de gevolgen van fanatisme, hebzucht en overdaad. 

Ergens is Wonka ook een pleidooi voor de kleine ondernemer die het opneemt tegen de grote spelers. Dat gaat helaas nooit zonder slag of stoot en stelt de vraag hoeveel je op het spel zou zetten om je geldzaken te regelen, wat overigens de thematiek is in de meeste crimefilms. 

Dat Willy Wonka ze niet allemaal op een rijtje heeft is ook een belangrijk thema in Roald Dahls verhaal. In het echte leven stuurden we een figuur als Wonka naar de psychiater, gelukkig is dit een gezellig sprookje waarin alles kan en mag.

Geschreven door Joachim Ferier

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Wonka

Wonka

Familie, Komedie, Avontuur  Regie: Paul King Met: Timothée Chalamet "Wonka" is gebaseerd op het bijzondere personage in 'Charlie and the Chocolate Factory', Roald Dahl's meest iconische kinderboek en een van de bestverkochte kinderboeken aller tijden. De film laat zien op welke wonderbaarlijke wijze 's werelds grootste uitvinder, goochelaar en chocolatier de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: