Filmografie Matthias Schoenaerts

Biografie

Matthias Schoenaerts (Antwerpen, 8 december 1977) is een Vlaamse acteur. Hij is de zoon van de bekende acteur Julien Schoenaerts. 
[bewerken]Carrière 
 
Het filmdebuut van de jonge Matthias Schoenaerts kwam er in 1993 in de voor een Oscargenomineerde film Daens van regisseur Stijn Coninx. De toen 15-jarige acteur speelde de rol van Wannes Scholliers. 
Na kleinere rolletjes in televisieseries als Stille Waters en Flikken in 2001 verscheen hij een jaar later in Meisje, het regiedebuut van Dorothée Van Den Berghe. Door velen wordt deze film beschouwd als het echte filmdebuut van Schoenaerts, die in dit romantisch drama de rol van Oscar speelt. Door deze opgemerkte prestatie werd hij in 2003 "Shooting Star" voor België op het filmfestival van Berlijn. 
In 2003 kwam zijn tweede bekende filmopdracht. Schoenaerts vertolkte de rol van Chouki in het beruchte filmdebuut van Tom Barman, zanger van de groep dEUS. Any Way the Wind Blows werd een cultfilm en bezorgde Schoenaerts heel wat lof in de Vlaamse media. 
Schoenaerts, die nog steeds met toneel bezig was, verscheen in meerdere kortfilms o.a. "Message from outer space" . Uiteindelijk was het wachten tot 2004 alvorens hij weer een hoofdrol kreeg in een langspeelfilm. In Ellektra van regisseur Rudolf Mestdagh kruipt hij in de huid van Cosmonaut X, een DJ die doof wordt. De acteur keert nog vaak terug naar andere projecten zoals kortfilms en blijft ook toneel spelen. In zijn vrije tijd is hij fervent bezig met graffiti. 
In 2005 vertolkt hij enkele hoofdrollen in bekroonde kortfilms: "Het einde van de rit", "The one thing to do" en "Dochter". 
In 2006, zo'n twee jaar na z'n laatste langspeelfilm, trekt Schoenaerts naar Nederland. Daar werkt hij samen met de bekende Paul Verhoeven, de regisseur van o.a. Basic Instinct en RoboCop. In Zwartboek, een film over de Tweede Wereldoorlog, vertolkt hij de rol van Joop. In hetzelfde jaar was Schoenaerts ook te bewonderen in Dennis van Rita, waarin hij de opmerkelijk ontroerende rol van Dennis voor zijn rekening nam. Later speelde hij Cornee in de Belgisch-Nederlandse productie Nadine en de hoofdrol in de franstalige kortfilm "Retour" van Nicolas Bruyelle. Deze korte film werd bekroond tot beste Belgische korte film op het filmfestival van Namen. 
In 2007 speelt hij "de jonge schrijver", hoofdrol in de Nederlandse productie "De Muse" van Ben van Lieshout. 
In het voorjaar van 2008 kwam Linkeroever in de bioscoop. Schoenaerts vertolkte de rol van protagonist Bob, waarvoor hij opnieuw veel lof ontving. In het najaar verscheen de nieuwste film van Erik Van Looy en Bart De Pauw: Loft. Hierin speelt hij Filip Willems, één van de vijf hoofdrollen. Voor zijn rol in Loft wordt hij alom geprezen, en door velen zelfs beschouwd als één van de beste Vlaamse acteurs. Ook zijn rol in "Tunnelrat" valt weer erg in de smaak bij de kortefilmliefhebbers. Hij speelt de rol van "Alfred" in de één-reeks De Smaak van De Keyser en de hoofdrol "Vincent" in Los zand. 
In 2009 zal Schoenaerts' nieuwste filmrol als "Raven" in My Queen Karo, de tweede langspeelfilm van Dorothée Van Den Berghe, in de bioscoop verschijnen. 
Op 27 maart 2009 kreeg hij de Vlaamse Televisiester 2008 voor Beste Acteur voor zijn vertolking in De Smaak van De Keyser. 
Qua prijzen heeft "Linkeroever" waarin Matthias Schoenaerts één van de hoofdrollen vertolkt, de Zilveren Méliès gewonnen op het internationaal Festival van de Fantastische Film (FFF) in het Zwitserse Neuchâtel. 
In 2011 kunnen we Pulsar van Alex Stockman en Rundskop van Michael Roskoam verwachten met in beide films Matthias in de hoofdrol. Pulsar won de prijs van de filmkritiek op het internationaal filmfestival van Hamburg. Rundskop is geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Berlijn en is tot nu toe vooral bekend als het project waarvoor Matthias Schoenaerts meer dan 20 kilo spiermassa kweekte om de rol van louche vetmester te spelen.

Filmografie Matthias Schoenaerts

Close Enemies - Politie
oktober 2018

Close Enemies

Politie Regie: David OelhoffenMet: Matthias Schoenaerts & Reda KatebManuel en Driss zijn als twee onafscheidelijke broers opgegroeid in dezelfde banlieue. Maar vandaag zijn ze elkaars tegenpolen. Manuel staat aan het hoofd van een drugshandel, terwijl Driss politieagent is geworden. Wanneer deze laatste gepromoveerd wordt bij de drugseenheid, brengt zijn terugkeer... Verder lezen...
A Bigger Splash
april 2016

A Bigger Splash

 Regie: Luca GuadagninoMet: Tilda Swinton, Dakota Johnson,...De zorgeloze vakantie van het celebritykoppel Paul (Schoenaerts) en Marianne (Swinton) op het zonovergoten Italiaanse eiland Pantelleria wordt opgeschud door het plotse opduiken van Harry (Fiennes) en zijn dochter Penelope (Johnson). Harry is een luidruchtige driftkikker, en vooral: hij is de ex... Verder lezen...
The Loft - Thriller
oktober 2014

The Loft

Thriller Regie: Erik Van LooyMet: Matthias Schoenaerts, James Marsden,...Vijf getrouwde mannen delen in het grootste geheim een loft waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en nieuwste veroveringen ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze... Verder lezen...
Rundskop - Drama
februari 2011

Rundskop

Drama Regie: Michaël R RoskamMet: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval,...De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: