Filmografie Maggie Smith

Biografie

Dame Margaret Nathalie (Maggie) Smith (Illford (Essex), 28 december 1934) is een Britse actrice. 
 
Enkele jaren na haar geboorte verhuisde haar familie, met vader Nathaniel, moeder Margaret Hutton-Little en oudere broers Ian en Alistair, naar Oxford, waar Maggie ook naar school zou gaan. Na een weinig succesvolle middelbareschooltijd ging Maggie op zestienjarige leeftijd naar Oxford Play School, waar haar carrière voorgoed begon. 
 
Gedurende haar lange carrière, heeft ze reeds vele belangrijke en gelauwerde rollen op haar naam staan. Het meest recent is haar rol als Professor Minerva Anderling in de Harry Potter-films, een rol die ze zelfs in moeilijke tijden bleef spelen omdat ze deze tot het einde van de filmreeks wou blijven spelen, maar ze speelt ook de Oscar-winnende hoofdrol in "The Prime of Miss Jean Brodie" (1969), bijvoorbeeld, staat op haar naam. Momenteel is ze te zien in de tv-serie Downton Abbey. 
 
In 1967 trouwde Maggie met de bekende acteur Robert Stephens, met wie ze in 1967 en 1969 twee zoontjes kreeg, Chris Larkin en Toby Stephens, die ondertussen beiden in de voetsporen van hun ouders zijn getreden. In 1974 scheidde Maggie van Robert, en hertrouwde in 1975 met haar jeugdliefde, de toneelschrijver Beverly Cross, met wie ze gehuwd bleef tot zijn dood in 1998. 
 
In 2008 werd bij Maggie borstkanker geconstateerd, maar ze is intussen genezen.

Filmografie Maggie Smith


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: