Filmografie Samantha Morton

Biografie

Samantha Morton (Nottingham, Nottinghamshire, 13 mei 1977) is een Britse actrice. Ze is bekend om haar rollen in Minority Report (2002), In America (2002) en Enduring Love (2004). 
 
Morton werd geboren in Nottingham, Engeland. Ze is de dochter van Pamela Freebury en Peter Morton. Haar moeder werkte in een fabriek. Haar ouders scheidden in 1979. Morton heeft acht broers en zussen en ze bleven bij hun vader wonen. Later ging Morton naar de school West Bridgford Comprehensive School en bracht haar jeugd door in een pleeggezin. Ze verhuisde op zestienjarige leeftijd naar Londen. 
 
Morton heeft een dochter die Esme heet en ze is geboren op 5 februari 2000 in Londen. De vader van Esme is acteur Charlie Creed-Miles. Morton is nu verloofd met Harry Holm, de zoon van acteur Ian Holm. Ze hebben samen een dochter die Edie heet (geboren op 4 januari 2008 in Londen). 
 
Morton begon haar acteercarrière als kind. Op dertienjarige leeftijd deed ze mee aan Central Junior Television Workshop. Nadat ze naar Londen verhuisde, speelde ze in toneelstukken in Royal Court Theatre. Regisseur Woody Allen was onder indruk van de actrice, en gaf haar een rol in Sweet and Lowdown. Voor die rol kreeg ze haar eerste Oscarnominatie voor Beste Vrouwelijke Bijrol en een Golden Globe-nominatie voor Beste Vrouwelijke bijrol in 1999. In 2003, kreeg ze haar tweede Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar rol in In America.

Filmografie Samantha Morton

She Said - Drama
november 2022

She Said

Drama Regie: Maria SchraderMet: Carey Mulligan, Samantha Morton, Zoe Kazan,...New York Times verslaggevers Megan Twohey en Jodi Kantor breken een van de belangrijkste verhalen in een generatie - een verhaal dat hielp lanceren de #MeToo beweging en verbrijzeld decennia van stilte rond het onderwerp van seksueel geweld in Hollywood.
Her - Komedie
maart 2014

Her

Komedie Regie: Spike JonzeMet: Olivia Wilde, Amy Adams, Rooney Mara,...HER gaat over Theodore Twombly, een complex en gevoelig man die zijn geld verdient door middel van schrijven van persoonlijke en liefdevolle brieven in opdracht van andere mensen. Nog vol verdriet door het stuklopen van zijn jarenlange relatie, raakt hij geïntrigeerd door een nieuw geavanceerd... Verder lezen...
Control - Biografie
september 2007

Control

Biografie Regie: Anton CorbijnMet: Sam Riley & Samantha MortonIn het noordoost Engeland van de jaren '70 is de 19-jarige Ian Curtis vastberaden om van muziek zijn leven te maken. Tijdens een concert van de Sex Pistols ontmoet hij Bernard Sumner en Peter Hook waarmee hij Joy Division opricht. Hij wordt de zanger en songwriter van de band. Door zijn epilepsie... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: