Filmografie Val Kilmer

Biografie

Val Edward Kilmer is een Amerikaans acteur. 
 
Val Kilmer groeide op in de San Fernando Valley. Zijn familie is een schoolvoorbeeld van de melting pot: hij heeft onder andere Schots, Zweeds, Iers, Mongools en Cherokee-bloed in de aderen... Toen hij 17 jaar oud was kwam zijn jongere broer Wesley om het leven door verdrinking. 
 
Kilmer studeerde acteren aan de Juilliard Drama School in New York. Hij was de jongste student in de geschiedenis die tot deze school werd toegelaten. In 1983 speelde hij zijn eerste televisierol en een jaar later was hij voor het eerst op het witte doek te zien in de comedy Top Secret! Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1986 in de rol van Tom 'Iceman' Kazanski in Top Gun. Bekende rollen daarna waren onder andere Jim Morrison in The Doors (1991), Batman in Batman Forever (1995), Simon Templar in The Saint (1997) en Philip in Alexander (2004). 
 
Val Kilmer staat bekend als een lastige acteur. Vooral met regisseur John Frankenheimer kon hij slecht opschieten; de laatste liet hem eens van de set verwijderen. Anderen beschouwen hem echter als een toegewijde, hardwerkende man. 
 
Naast acteren houdt hij zich ook bezig met schrijven. In 1981 schreef hij het toneelstuk How It All Began. Later in de jaren '80 schreef hij een aantal gedichten, onder andere over Michelle Pfeiffer, die gebundeld werden in My Eden after burns. Hij is ook een uitstekend zanger; de zang in The Doors nam hij voor eigen rekening. 
 
Tegenwoordig is Kilmer ook veel op het toneel te zien. In 2004 speelde hij Mozes in een musical en in 2005 speelde hij in Londen in het toneelstuk The Postman Always Rings Twice. 
 
Van 1988 tot 1996 was hij getrouwd met actrice Joanne Whalley. Zij hebben twee kinderen.

Filmografie Val Kilmer

Planes - Tekenfilm
oktober 2013

Planes

Tekenfilm Regie: Klay HallMet: Val Kilmer, Teri Hatcher, Brad Garrett,...Planes gaat over het kleine vliegtuigje Dusty Crophopper. Dusty belandt onverwachts in een "air race", ondanks dat hij last heeft van hoogtevrees en niet echt de bouw heeft voor zo'n gevaarlijke race. Met hulp van zijn mentor Skipper en wat andere vrienden gaat hij de spannende uitdaging toch aan.
Heat - Politie

Heat

Politie Regie: Michael MannMet: Robert De Niro, Al Pacino, Val KilmerDetective Vincent Hanna (Al Pacino) is geobsedeerd door de dief Neil McCauley (Robert De Niro), en probeert hem desnoods ten koste van z'n privéleven te pakken. Als McCauley zich voorbereidt op de overval van hun leven, en Hanna's team hem probeert te pakken, zien beiden in dat ze allebei te maken... Verder lezen...

Nieuws over Val Kilmer


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: