Filmografie Vanessa Paradis

Biografie

Vanessa Chantal Paradis is een Franse zangeres en actrice. 
 
Vanessa Paradis wordt geboren op 22 december 1972 in Saint-Maur-des-Fossés, een voorstad van Parijs. Ze groeit op in een andere voorstad, Villiers-sur-Marne. Ze is het eerste kind van André en Corinne Paradis. Als Vanessa 11 jaar is krijgt ze een zusje: Alysson Paradis. Vanessa's oom is de in Frankrijk bekende comediant, Didier Pain. Hij kent de pianist van het Franse tv-programma "L'école des fans" gepresenteerd door Jacques Martin. Hier mag Vanessa op zevenjarige leeftijd optreden. Ze zingt een liedje uit de musical Emilie Jolie: Emilie Jolie et le Grand Oiseau. In 1985 neemt ze haar eerste plaatje op, "La magie des surprises parties", dat echter niet uitgebracht wordt. Maar met "Joe le Taxi", dat ze in 1987 uitbrengt, scoort ze meteen een internationale hit. Er worden meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht; het nummer staat wekenlang op nummer één in Frankrijk en ook in Groot-Brittannië staat het op 1, waarmee ze de tweede Franse artiest is die dit bereikt. Het volgende jaar brengt ze een eerste album uit, "M & J". 
 
In 1989 maakt ze haar acteerdebuut in de film "Noce Blanche", geregisseerd door Jean-Claude Brisseau. Voor haar vertolking krijgt ze de César du Cinéma (de "Franse Oscar") voor beste vrouwelijke belofte en wint ze ook de "Prix Romy Schneider". 
 
In 1990 kan ze de medewerking van Serge Gainsbourg verkrijgen voor een nieuw album, "Variations sur le même t'aime". Met de single "Tandem" slaat Vanessa keihard terug naar alle kritiek die ze kreeg van de Franse media. De clip van "Tandem" wordt geregisseerd door Jean-Baptiste Mondino en wordt nog steeds gezien als één van de meest erotische clips van de jaren '90. 
 
In 1991 wordt ze door het modehuis Chanel gekozen om een nieuw parfum, "Coco" te promoten. Ze ontmoet dat jaar ook Lenny Kravitz, die haar volgende, Engelstalige album "Vanessa Paradis" produceert en met wie ze ook een relatie begint. De single "Be my baby" uit dit album wordt haar grootste internationale hit tot nu toe. Een succesvolle tournee levert een live-plaat op (1993). Daarna legt ze zich opnieuw toe op de film en is te zien in "Elisa" van Jean Becker (1995), "Un amour de sorcière" van René Manzor (1997), "Une chance sur deux" van Patrice Leconte (1998), en "La fille sur le pont" (1999) van dezelfde regisseur. 
 
Ondertussen heeft ze een relatie met de Amerikaanse acteur Johnny Depp; die begon in 1998, toen Depp in Parijs was voor de opnamen van de film "The Ninth Gate". Op 27 mei 1999 krijgen ze een dochter, Lily-Rose Melody, en op 9 april 2002 een zoon, Jack. 
 
In 2000 komt Vanessa Paradis opnieuw met een plaat uit, "Bliss", opgedragen aan haar dochter en haar vriend, en waarvoor ze zelf een aantal nummers schrijft. Een nieuwe tournee en live-album ("Au Zénith") volgt. 
 
In 2000 kiest Terry Gilliam Vanessa en Depp uit om te acteren in zijn Don Quichote-verfilming "The Man Who Killed Don Quixote"; maar door allerlei tegenslagen blijft dit project onafgewerkt. De "making of" van deze film is echter wel verschenen onder de naam Lost in la Mancha. 
 
Vanessa Paradis heeft zich in de voorbije jaren verder op het acteren toegelegd, met rollen in "Atomik Circus" (2004) van Didier en Thierry Poiraud, "Pollux" (2005), een animatiefilm waarin Vanessa de stem van Margote inspreekt (de film in ook uitgebracht in de VS, hierin spreekt Kylie Minogue de stem van Margote in) en "Mon Ange" (2005) van Serge Frydman, die grotendeels in Nederland wordt opgenomen. In 2004 heeft ze opnieuw voor Chanel gewerkt bij de promotie van een nieuwe lijn van handtassen: Ligne du Cambon. In 2005 wordt hier een nieuwe lijn van uitgebracht en in het najaar volgt een nieuwe tassenlijn waar Vanessa ook het gezicht van is: New Mademoiselle. 
 
In november 2006 wordt Le Soldat Rose uitgebracht. Dit kinderverhaal wordt uitgebracht in boekvorm en op CD. Het is geschreven door de Franse zanger Louis Chédid. Vele grote Franse artiesten vertolken een personage op de CD, waaronder -M- en Francis Cabrel. Vanessa vertolkt Made in Asia. Op zondag 12 november 2006 vinden 2 concerten van Le Soldat Rose plaats in Le Grand Rex in Parijs. 
 
Op 7 juli 2007 komt haar nieuwe single Divine Idylle uit. Op 16 juli volgt de clip, geregisseerd door Jean-Baptiste Mondino. Haar nieuwe album, Divinidylle komt uit op 3 september 2007. In oktober 2007 komt de tweede single van het album uit: Dès Que J'Te Vois. De clip wordt geregisseerd door John Nollet. In maart 2008 volgt L'Incendie, geregiseerd door Johnny Depp, die vermoedelijk ook een klein rolletje in de clip heeft. De cover van het album is geschilderd door Depp, en geïnspireerd op Vanessa's favorite schilderij: The Kiss van Gustav Klimt. Het album heeft nu al de status van dubbel goud bereikt in Frankrijk. Voor dit album heeft Paradis samengewerkt met -M-, Thomas Fersen, Albin de la Simone en anderen. Zelf schrijft ze de tekst en muziek voor Jackadi opgedragen aan zoon Jack, die ook te horen is in dit nummer. De tour voor dit album, de Divinidylle Tour, begint op 26 oktober 2007 in Metz en eindigt op 19 december 2007 in Bercy, Parijs. 
 
In november 2007 komt Vanessa's nieuwste film, La Clef uit. Deze thriller is het derde deel van een trilogie. 
 
In december ontvangt Paradis van het Franse ministerie van cultuur de Chevalier des Arts et des Lettres. De ceremonie wordt bijgewoond door onder andere Johnny Depp, hun twee kinderen en Vanessa's ouders. 
 
Ook zal ze in 2008 samen met -M- werken aan de soundtrack voor de animatiefilm Un Monstre à Paris. De demo van het liedje La Scène is al uitgebracht. Ook zal ze stem inspreken voor één van de personages. Verder gaat ze één van de hoofdrollen vertolken in de film The Midwife Crisis, naast Michael Madsen en geregisseerd door Mabrouk el Mechri. De film zal in september 2008 worden opgenomen in New York.

Filmografie Vanessa Paradis

L'Arnacoeur - Komedie
maart 2010

L'Arnacoeur

Komedie Regie: Pascal ChaumeilMet: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier,...Zit je vriendin, zus of dochter vast in een slechte relatie? Huur dan Alex in! Alex is een jonge man die gespecialiseerd is in het uit elkaar drijven van koppels. Hij houdt er echter wel 1 vaste regel op na: hij neemt enkel een klus aan wanneer de vrouw ongelukkig is.
Mon Ange - Komedie
februari 2005

Mon Ange

Komedie Regie: Serge FrydmanMet: Vanessa Paradis, Vincent Rottiers, Eduardo NoriegaColette is een jonge vrouw die enorm graag een kind wil, maar ze wil per se geen relatie. Ze reist naar Amsterdam, op zoek naar een anonieme vader. In de rosse buurt van Amsterdam vindt ze een aardige jongen, die volkomen alleen rondzwerft. Colette is vastbesloten: dit wordt haar zoon.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: