Filmografie Isabelle Adjani

Biografie

Isabelle Adjani (Parijs, 27 juni 1955) is een Franse actrice, filmproducente en zangeres. Ze won in haar carrière vier maal de César voor Beste actrice. 
 
Ze werd geboren als Isabelle Yasmine Adjani in Parijs (XVIIe arrondissement), Frankrijk. Ze is de dochter van een Berbers-Algerijnse vader en een Duitse moeder. Op jonge leeftijd werd Isabelle Adjani aangetrokken door acteren. Ze speelde amateurtheater op de leeftijd van twaalf jaar. Als veertienjarige verscheen ze in haar eerste film. Na minder belangrijke rollen in verscheidene films, ontving zij in 1974 positieve kritieken en veel openbare toejuiching voor haar prestaties in de film La Gifle. Het volgende jaar werd zij gegoten in haar eerste rol in de film van François Truffaut, L'Histoire d'Adele H. (Het Verhaal van Adele H.). Voor haar werk werd zij genomineerd voor een Academy Award voor Beste Actrice. Dit opende de deur naar rollen in Hollywoodfilms. 
 
In 1982 ontving zij de César voor Beste actrice, het Franse equivalent van de Oscar, voor haar rol in Possession. In 1984 en 1989 won zij opnieuw de César. In 1989 co-produceerde zij en speelde zij in de film Camille Claudel. Zij zou haar vierde César-prijs en tweede nominatie voor een Academy Award voor Beste Actrice krijgen voor haar rol in de film, die tevens genomineerd werd voor de Beste Film in een vreemde taal. Na deze publiciteit werd zij gekozen door het People magazine als één van de 50 mooiste mensen in de wereld. Zij heeft een zoon uit haar verhouding met de Britse acteur Daniel Day-Lewis. In 2002 begon ze een relatie met de Franse musicus Jean-Michel Jarre. 
 
Isabelle Adjani acteert in haar eigen Franse taal, in het Engels en het Duits.

Filmografie Isabelle Adjani

Soeurs - Drama
juni 2021

Soeurs

Drama Regie: Yamina BenguiguiMet: Isabelle Adjani, Rachida Brakni, MaïwennZorah, een toneelschrijfster van Frans-Algerijnse afkomst wil een stuk naar het toneel brengen gebaseerd op haar vader Ahmed. Hij was in de oorlog met Frankrijk een militair in de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging. Ahmed had haar zus Norah en haar broertje Redah ontvoerd en meegenomen naar... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: