Filmografie Renée Zellweger

Biografie

Renée Zellweger is een Amerikaanse filmactrice. Ze brak door met haar rol in Jerry Maguire en werd wereldberoemd met Bridget Jones's Diary. 
 
Zellweger werd geboren in 1969 in Katy, een klein dorpje vlakbij Houston, Texas. Ze studeerde Engels aan de Universtiteit van Texas in Austin. Hier ontdekte ze haar liefde voor acteren. Na het afstuderen deed ze audities voor films. Ze kreeg onder andere rolletjes in de films Reality Bites en The Return of the Texas Chainsaw Massacre. Haar eerste hoofdrollen waren in onafhankelijke producties als Love and a .45 en The Whole Wild World, waarmee ze opviel bij het alternatieve publiek. 
 
In 1996 volgde de grote doorbraak met Jerry Maguire. In deze film speelde ze het liefje van Tom Cruise. De film was zeer succesvol, zowel bij de critici als bij het publiek. Hierna kreeg ze de hoofdrollen in de meest uiteenlopende films. In Nurse Betty uit 2000 speelt ze een serveerster die verliefd wordt op een soappersonage. Ze kreeg hiervoor de Golden Globe voor Beste Actrice in een Komedie. 
 
Het daaropvolgende jaar kwam Bridget Jones' Diary, de verfilming van de bestseller met dezelfde titel. Voor haar rol als Bridget Jones kwam Renée Zellweger vele kilo's aan. Ze kreeg voor de rol een Oscarnominatie voor Beste Actrice. De tweede Oscarnominatie kwam in 2002 voor de musical Chicago, gebaseerd op de gelijknamige Broadwaymusical. 
 
In 2003 speelde ze in Cold Mountain met Jude Law en de Oscarwinnares van 2002, Nicole Kidman. Voor deze rol kreeg ze haar derde Oscarnominatie, ditmaal die voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Uiteindelijk won ze deze ook, na drie jaar achter elkaar genomineerd te zijn. 
 
Op 9 mei 2005 trouwde ze met countryzanger Kenny Chesney, na eerdere relaties met onder andere George Clooney, White Stripes-frontman Jack White, Jim Carrey en Rory Cochrane. Op 15 september van hetzelfde jaar vroeg Zellweger een nietigverklaring aan, die in december 2005 werd verleend.

Filmografie Renée Zellweger

Bee Movie - Animatie Film
december 2007

Bee Movie

Animatie Film Regie: Steve Hickner & Simon J. Smith'Bee Movie' gaat over Barry B. Benson, een bij die net is afgestudeerd en teleurgesteld is dat hij eigenlijk maar in een vakgebied kan werken: honing. Op een zeldzaam tripje buiten de korf, wordt zijn leven gered door Vanessa, een bloemiste in New York. Terwijl hun relatie opbloeit, komt Barry... Verder lezen...
Haaiensnaaier - Animatie Film
oktober 2004

Haaiensnaaier

Animatie Film Regie: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob LettermanOscar is een breedsprakig visje met gigantische ambities. Zijn zoveelste leugen maakt van hem, tegen allle verwachtingen in, even een grote held. Aanvankelijk geloven de andere vissen zijn heldhaftig verhaal en wordt Oscar met glorie en rijkdom overgoten. Maar als de waarheid aan het licht, komt... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: