'Dawn of the Planet of the Apes', 'The Raid 2', 'The Purge: Anarchy', ... Uw Cinereview! - Actueel Cinema

   - 

Welkom in uw wekelijkse Cinereview, zoals elke week bieden we u ook deze week een overzicht van de recentste releases en helpen we u met het maken van de beste keuze. En die keuze wordt er deze week niet makkelijker op, het ziet er naar uit dat de studio’s wakker geschoten zijn en ze brengen ons een vloedgolf aan nieuwe releases.

We beginnen met de langverwachte Dawn of the Planet of the Apes, het vervolg van Rise of the Planet of the Apes. Als we de originele serie films er nog bij tellen dan komen we nu aan het achtste luik, niet evident dus om te innoveren en te verrassen. Dawn of the Planet of the Apes is geconstrueerd als een western, de apen in de bossen kunnen vergeleken worden met de Indianen waar de blanken zo bang van zijn. Natuurlijk, gezien we al een paar jaar verder zijn is de saga er visueel en esthetisch op vooruit gegaan, en zelfs als we niet steeds verrast worden, toch blijft Dawn of the Planet of the Apes een goede film.

The Raid 2, vervolg van The Raid, zorgt opnieuw voor opschudding in de donkere zalen. Herinnert u zich het eerste luik? Rama was de enige overlevende politieagent na een raid op een gebouw waar verschrikkelijke gangster zich schuilhielden. In dit vervolg gaat Rama gebruik maken van zijn status als vermiste persoon om een nieuwe missie te leiden: een gevaarlijke bende infiltreren. Opgepast!! We bevinden ons hier ver van de brave politiefilm. Rama heeft ietwat meer gespierde technieken dan de gewone agent. Het bloed spettert in het rond en er vallen harde klappen, dit luik is nog krachtiger dan het eerste. Dit terzijde is The Raid 2 een ongelofelijke en keiharde actiefilm die niets verloren heeft vergeleken met het eerste luik.

We gaan verder met nog een vervolg: The Purge: Anarchy. Terwijl de jaarlijkse “zuivering”, de nacht waar alles toegestaan is, waar u zelfs uw buur mag vermoorden zonder geldige reden, op het punt staat van start te gaan, heeft een jong koppel autopecht en gaan ze trachten de chaos te overleven. James DeMonaco, de regisseur, had met The Purge een origineel idee, maar die originaliteit wordt moeilijker met het tweede luik. We verachten een satire op de hedendaagse wereld en de strijd tussen de verschillende standen, maar er gebeurt niets. De acteurs en de personages missen aan inhoud en het scenario helpt hen ook niet verder...

Maps to the Stars is een kroniek over het leven in Hollywood, opgebouwd rondom het leven van Benjie. Een 13-jarige kindster. Het verhaal gaat als volgt: “Hollywood, de stad die doet dromen en waar de sterren tegen elkaar op botsen: Benjie, 13 jaar en al een filmster, zijn vader, Sanford Weiss, een succesvol schrijver en coach van beroemdheden waaronder de mooie Havana Segrand, die hij helpt zichzelf te vervolledigen als vrouw en actrice. Het mekka van de film belooft ook succes op het witte doek en in de glossy magazines aan degenen die proberen toe te treden tot het selecte clubje van de sterren: Agatha, een jong meisje en nog maar net aangekomen in Hollywood, wordt de persoonlijke assistente van Havana. Ze verleidt en begint een relatie met Jerome Fontana, chauffeur van een limousine die hoopt beroemd te worden.  Maar waarom wordt er dan gefluisterd dat Hollywood de stad van perverten en neuroten is, waar incest en jaloezie hoogtij vieren? De stad die doet dromen, laat oude  kwelgeesten herleven en belooft vooral de uitbarsting van ongecontroleerde driften en de smaak van bloed.” David Cronenberg brengt deze anders zo geheime wereld onder de microscoop en veroorzaakt een zondvloed aan emoties. Zelfs als Cronenberg  hier niet op zijn best is, toch is Maps to the Stars, dankzij zijn acteurs en soundtrack, een meeslepende film.

Juliette Binoche keert terug naar de flimwereld in een film van Noor Erik Poppe. A Thousand Times Goodnight volgt men Rebecca, één van ’s werelds beste oorlogs fotografen. “Wanneer haar echtgenoot erop staat dat ze stopt met haar gevaarlijke leven ontstaat er een emotionele situatie. Hij en hun jonge dochters hebben Rebecca nodig, die echter op haar beurt zowel van haar familie als van haar werk houdt.”  Juliette Binoche zet een prachtige prestatie neer als echte heldin. We betreuren echter de oppervlakkige interesse van Poppe in de oorlogsconflicten. De overgangen tussen Rebecca in oorlog en Rebecca thuis zijn veel te snel.

In Begin Again vinden we Dan en Gretta terug, respectievelijk vertolkt door Keira Knightley en Mark Ruffalo. Het verhaal: “Begin Again is een feelgood comedy van scenarist en regisseur John Carney (Once). De film vertelt het verhaal van Dan (Mark Ruffalo) die ten einde raad is na zijn ontslag van zijn functie als top muziek producent. Wanneer hij Gretta (Keira Knightley) hoort zingen op een East Village podium, raakt hij geïnspireerd. De getalenteerde Britse singer-songwriter maakt eveneens een moeilijke periode door. Samen slaan ze de handen in elkaar om muziek te maken en wagen ze zich aan een nieuw begin.” Fris en luchtig, met een vleugje musical, Begin Again is vergelijkbaar met een People magazine dat men leest op een warme zomerdag aan de rand van het zwembad.

Maestro is de Franse komedie van de week. Hierin volgen we de avonturen van Henri, een jonge acteur die er van droomt in Fast & Furious te spelen. Maar hij bevindt zich uiteindelijk tegenover Cédric Rovère, één van de groten van de Franse cinema. Maestro is grappig en teder, een echte cultuurschok tussen twee werelden. Léa Fazer brengt ons een pittige en frisse komedie.

Voor de kleintjes is er deze week Pieter Post de Film. "Pieter Post bezorgt in zijn bekende rode bus, samen met zijn zwart-witte kat Smoes, dagelijks de post bij de mensen van het dorpje Groenbeek. Ook maakt hij altijd een praatje, doet klusjes en drinkt af en toe een kopje thee met de mensen. Als Pieter meedoet aan een nationale tv talentenjacht en zich ontpopt tot een briljante zanger krijgt hij al snel te maken met de harde wereld van kijkcijfers, roem en geld. Maar is onze vriendelijke postbode hier wel tegen bestand en wie ontfermt zich nu over de post nu hij zo druk is...?" Plezier gegarandeerd voor uw kleine rakkers!

We eindigen met My Sweet Pepper Land. Het verhaal: “Na de val van Saddam Hoessein besluit Baran, een Koerdische onafhankelijke oorlogsheld, een positie te accepteren in een godvergeten dorp bij de grens van Iran en Turkije. Het dorp is een Mekka van illegale handel. Daar ontmoet hij Govend, een knappe jonge vrouw die er heen is gekomen om te gaan werken als lerares in de pas geopende school, ondanks dat haar twaalf broers hier op tegen zijn.” My Sweet Pepper Land is een echte actiefilm gevuld met humor. Zelfs als we af en toe de draad kwijtraken slaagt regisseur Hiner Saleem er in ons mee te voeren dankzij de schoonheid van de acteur en de landschappen.

Benieuwd naar meer? Ontdek dan snel onze reviews!

Tot volgende week voor meer Cinenews!

 

 

 

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Danny Boyle regisseert dansadaptatie van 'The Matrix' - Actueel
Actueel

Danny Boyle regisseert dansadaptatie van 'The Matrix'

De Brit Danny Boyle, bekend als de regisseur van '127 Hours', 'Slumdog Millionaire' en '28 Days Later', gaat een dansvoorstelling regisseren van de sf-cultfilm 'The Matrix'. Dat melden de Amerikaanse entertainmentsite Variety en verschillende Britse media. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: